Torr hud
Bilder på torr hud
Innehåll
Vad är torr hud?
Torr hud uppstår när huden saknar tillräcklig fukt, och kan ha flera orsaker - både yttre och inre. Typiska symtom inkluderar stramande, rodnad eller fjällande hud som kliar. Torr hud kan behandlas genom att undvika uttorkning och använda fuktighetsbevarande krämer eller salvor. Vid fall som resulterar i eksem eller sprickor kan utredning eller medicinsk behandling med läkemedel ibland krävas.
Vanliga symtom på torr hud
Torr hud känns ofta stram och kan klia, och kan även resultera i olika former av eksem.
Vanliga besvär kopplade till torr hud inkluderar
Narig och rodnad hud
Fjällande hud
Stram hud
Klåda
Sprickor (vid svårare fall)
Andra möjliga orsaker
Det kan vara svårt att skilja mellan torr hud och eksem. Torra, röda, kliande och fjällande eksem uppstår på grund av inflammation i hudens yttersta lager (även kallad hornlagret, eller "stratum corneum"). Dessa eksem kan ibland leda till vätskefyllda blåsor eller små sprickor, och kan orsakas av torr och skadad hud, allergier eller irriterande ämnen. Även svampinfektioner som ringorm, mjälleksem och skorv kan orsaka irriterad hud, medan solskador kan orsaka kliande utslag och ibland blåsor.
Psoriasis ger röda hudutslag med silvervita fjäll och kan också orsaka klåda och torr hud. Keratosis pilaris kännetecknas av små knottror i huden som liknar gåshud eller finnar. Andra orsaker till torr hud inkluderar skabb, födelsemärken eller läkemedel. Det kan även bero på medaljongsjuka, höstblåsor eller hudutslag som nässelutslag, värmeutslag och stressutslag. Är du osäker på vilken typ du har, har svårt att bli av med problemen, eller upplever stora besvär rekommenderas du därför att söka lämplig medicinsk vård.
Orsaker till torr hud
Torr hud är ett tydligt tecken på när hudens översta lager - det så kallade hornlagret - har skadats eller torkat ut. Det kan bero på låg produktion av talg, ett ämne som bidrar till att hålla huden mjuk. Yttre faktorer såsom sol, vatten eller slitage kan också skada det skyddande lagret av talg och leda till att vätska avdunstar från huden. Andra orsaker inkluderar kemikalier, tvål och allergiframkallande ämnen.
Även genetiska faktorer kan göra en mer benägen för torr hud. Hornlagret varierar i tjocklek på olika delar av kroppen, vilket gör vissa områden mer benägna för torrhet. Torr hud är vanligare under vinterhalvåret när luften är kall och torr, och kan förvärras i takt med att man åldras. Extremt torr hud kan också öka risken för infektioner och eksem i huden.
Faktorer som ökar risken för torr hud inkluderar
Ökad exponering för vatten, tvål eller skrubbning
Kallt eller torrt väder
Solskador
Kemikalier
Allergener som nickel, krom, latex och gummi
Ålder
Genetik
Behandling
Torr hud kräver återfuktning för att återfå elasticitet. För de flesta kan det räcka med att undvika uttorkande ämnen och använda fuktighetsbevarande produkter. Vid svårare fall, där det leder till eksem eller andra hudsjukdomar, kan medicinsk behandling behövas.
Eftersom torr hud ibland är ett symtom på andra hudtillstånd kan det krävas medicinsk utredning för att fastställa underliggande orsaker. Beroende på resultaten kan du få lokal behandling eller andra läkemedel. Att undvika uttorkning genom att minska duschtid och skydda huden från kyla och sol kan också vara viktigt.
Egenvård för torr hud inkluderar regelbunden användning av mjukgörande produkter och undvikande av överdriven tvätt. Extra försiktighet bör tas under vintermånaderna när luften är torr.
Läs mer
Ytterligare information om torr hud finns nedan.
Torr hud på 1177.
Torr hud på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp för Torr hud - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
När huden blir torr är det ett tecken på att den innehåller för lite fukt och fett. Det gör att den tappar sin elasticitet och blir ömtåligare. Torr hud ökar också risken för att olika hudsjukdomar och besvär förvärras, till exempel eksem.
Det finns en mängd inflammatoriska hudsjukdomar som kan ge torr hud, exempelvis psoriasis, atopisk dermatit, handeksem och andra eksemformer. Det finns likaså ett flertal mjukgörande krämer med varierande egenskaper, kosmetik, och verksamma substanser.
Torr hud kan orsakas av både yttre och inre faktorer. Vanliga orsaker är:
Kallt eller torrt väder.
Frekvent användning av tvål och vatten.
Ålder och genetiska faktorer.
Kemikalier och allergener
Solskador
När huden bara är lite torr brukar det räcka med regelbunden användning av mjukgörande krämer och undvikande av uttorkande ämnen som tvål och varmt vatten. Vid mer omfattande besvär kan produkter med exempelvis karbamid eller ceramider hjälpa. Om torrheten leder till eksem eller sprickor kan receptbelagda krämer behövas, till exempel krämer med kortison i.
Ja, extrem torr hud kan vara ett symtom på hudsjukdomar som atopiskt eksem eller psoriasis. Torr hud kan även vara ett symtom på andra underliggande medicinska tillstånd såsom hypotyreos eller diabetes.
Under vintern kan torr luft och kyla göra huden extra känslig. För att motverka torr hud kan några alternativ vara att applicera fuktighetsbevarande krämer dagligen och skydda huden med kläder och handskar när du är utomhus. När du duschar bör du undvika att använda för varmt vatten och duscha för länge, eftersom kroppen naturliga oljor sköljs bort då. Du bör även använda återfuktande produkter direkt efter duschen.
Vanor som att duscha för länge i varmt vatten, använda starka tvålar eller skrubba huden kraftigt kan göra huden ännu mer torr. Utöver det kan även torr luft, överdriven solexponering eller kyla förvärra symtomen. På vintern kan det vara fördelaktigt att ha handskar då det kan minska risken att händerna blir torra.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till 3 dagar på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept när nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.