Solskador
Njut av solen - men glöm inte att skydda huden mot UV-skador. Använd solskyddskräm, kläder och solglasögon för att förebygga hälsoproblem.
Medicinskt granskad
Granskad av: Specialistläkare hudsjukdomar Susanna Hartmann-Petersen
Senast uppdaterad: 14 May 2024

Utsätta dig inte för solskador

Att njuta av soliga dagar är en av livets stora glädjeämnen för många. Samtidigt medför solexponering också vissa hälsorisker.

Solens ultravioletta (UV) strålar kan vara skadliga för huden utan lämpliga skyddsåtgärder. För att förhindra solskador och andra hälsoproblem som kan uppstå på grund av överexponering för solen, är det viktigt att vara medveten om riskerna och iaktta ta lämpliga försiktighetsåtgärder.

Varför är det så viktigt att skydda sig mot solen?

Varje år diagnostiseras tusentals människor över hela världen med hudcancer och andra solrelaterade sjukdomar. Barn, personer med ljus hy, och de med blont eller rött hår är särskilt sårbara på grund av en högre känslighet för solens skadliga effekter.

Oavsett ålder eller hudtyp är det av yttersta vikt för alla att exponera huden för stark sol. Förutom hudcancer kan överdriven exponering för solen leda till andra hälsoproblem såsom värmeslag vilket kan vara allvarligt och kräva akut medicinsk vård. Symtom på värmeslag inkluderar hög feber, frossa, illamående, kräkningar, hudrodnad, hög puls och yrsel.

För att skydda dig mot solens skadliga strålar följ dessa råd:

 • Begränsa tiden i solen: Särskilt under de mest intensiva soltimmarna mitt på dagen. Det är bäst att exponera sig under korta perioder, cirka 5–15 minuter åt gången.

 • Anpassa tiden efter UV-indexet: Ju högre UV-index, desto kortare tid bör du spendera i solen.

 • Använd skugga: När solen är som starkast, sök skydd i skuggiga områden. Kom ihåg att även om skugga ger viss skydd mot UV-strålning, så är det inte heltäckande.

 • Bär skyddande klädsel: Klä dig i tätt vävda, löst sittande kläder i mörka färger samt en hatt med bred brätte för att skydda ansikte, öron och nacke. CE-märkta solglasögon är också viktiga för att skydda ögonen.

 • Använd solskyddsmedel: Välj ett solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor (SPF 30 eller högre för kroppen, SPF 50 för ansiktet) som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Applicera rikligt och upprepa appliceringen varannan timme eller efter svettning, simning eller andra aktiviteter utomhus.

 • Barnens skydd: Se till att barn spenderar mer tid i skuggan än i direkt solljus. Använd lösa, bekväma kläder, solglasögon och en hatt för att skydda dem mot solens skadliga effekter.

Fördelar med att skydda sig mot solen

 • Minskad risk för hudcancer: Genom att använda solskyddsmedel och ta andra skyddsåtgärder minskar du risken för att utveckla hudcancer, inklusive malignt melanom, den mest allvarliga formen av hudcancer.

 • Fördröjd hudens åldrande: Överdriven exponering för solen kan orsaka för tidigt åldrande av huden, vilket kan leda till rynkor, fina linjer och fläckar. Genom att skydda huden mot solens skadliga strålar kan du bibehålla en ungdomlig och frisk hud längre.

 • Minskad risk för ögonskador: UV-strålning kan skada ögonen och öka risken för ögonsjukdomar såsom grå starr och degenerativa ögonsjukdomar. Genom att bära solglasögon med UV-skydd minskar du risken för att drabbas av dessa problem.

 • Förbättrad hälsa och välbefinnande: Genom att undvika solskador och överexponering för solen kan du minska risken för att drabbas av solrelaterade sjukdomar och hälsoproblem, vilket leder till bättre allmän hälsa och välbefinnande.

Solskyddsprodukter och deras användning

 • Solkräm: Välj en solkräm med en hög solskyddsfaktor (SPF) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Applicera solkrämen jämnt över hela kroppen minst 30 minuter innan du går ut i solen, och upprepa appliceringen regelbundet.

 • Solhattar: Använd en hatt med bred brätte för att skydda ansikte, öron och nacke från solens skadliga strålar. En solhatt är ett enkelt och effektivt sätt att skydda dessa känsliga områden från solen.

 • Solglasögon: Välj solglasögon med CE-märkning och UV-skydd för att skydda ögonen mot skadlig UV-strålning. Solglasögon med polariserade linser kan också minska bländning och öka synkomforten under soliga dagar.

Solsäkerhet för barn

 • Använda solskyddsmedel: Använd solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor (SPF 30 eller högre) speciellt formulerade för barns känsliga hud. Se till att applicera solkräm jämnt över hela barnets kropp och upprepa appliceringen regelbundet.

 • Skydda med kläder: Klä barnet i lösa, bekväma kläder som täcker huden så mycket som möjligt. Använd en hatt med bred brätte och solglasögon för extra skydd mot solens skadliga strålar.

 • Undvika direkt solljus: Se till att barnet spenderar mer tid i skuggan än i direkt solljus, särskilt under de mest intensiva soltimmarna mitt på dagen. Hitta skuggiga platser att leka och vistas på under soliga dagar.

Genom att följa dessa råd och använda solskyddsprodukter regelbundet kan du skydda dig själv och dina nära från solens skadliga strålar och njuta av soliga dagar på ett säkert och hälsosamt sätt. Kom ihåg att solskydd är viktigt året runt, inte bara under sommarmånaderna, och att det är aldrig för sent att börja ta hand om din hud och din hälsa genom att skydda dig mot solskador.

Läs mer

Ytterligare information om solskador finns nedan.

Solskador på 1177.

Solskador på Dermnet (inkluderar bilder).

Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag

Våra hudläkare står redo att hjälpa dig med ditt hudproblem. Skapa ett ärende genom att svara på några frågor, ladda upp tre bilder . Du får svar inom 24 timmar och ingen remiss krävs.
Sök vård
från 250 kronor

Frågor & svar

Vilka grupper bör vara extra försiktiga i solen?
+
Vad ska jag tänka på när jag är i solen?
+
Varför finns Dr Hud?
+
Hur kvalificerade är era läkare?
+
Kan jag använda Dr Hud för alla hudåkommor?
+
Varför behöver jag ladda upp bilder?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+
Vad händer om jag behöver recept?
+