Hudförändringar och fläckar
Huden, vårt största organ, är inte bara en skyddande barriär mot omvärlden utan också en plats där många olika typer av förändringar kan uppstå.
Medicinskt granskad
Granskad av: Specialistläkare hudsjukdomar Susanna Hartmann-Petersen
Senast uppdaterad: 21 May 2024

Födelsemärken

Födelsemärken, även kända som nevi på latin, är pigmenterade fläckar på huden som kan variera i storlek, form och färg. De flesta födelsemärken är ofarliga och utgör ingen risk för hälsan. De kan vara närvarande från födseln eller utvecklas senare i livet och kan förekomma var som helst på kroppen. Många människor har flera födelsemärken, och dessa förändringar är vanligtvis ingenting att oroa sig för. Det finns två typer av födelsemärken:

  • Leverfläckar (Nevus): Detta är den vanligaste typen av födelsemärken och förekommer oftast som små, bruna fläckar på huden. De kan vara platta eller något upphöjda och kan vara jämnt eller ojämnt pigmenterade.

  • Kongenitala Nevi: Dessa födelsemärken är närvarande vid födseln och kan variera i storlek från små fläckar till stora områden av pigmenterad hud. Stora kongenitala nevi kan kräva särskild uppmärksamhet och ibland medicinsk intervention.

Solfläckar och andra pigmenterade förändringar

Utöver födelsemärken kan andra pigmenterade förändringar också förekomma på huden. Solfläckar, även kända som lentigo solaris, är mörka fläckar som uppstår på grund av överdriven exponering för solen. Dessa fläckar är vanliga hos äldre människor och oftast ofarliga.

Hemangiom och andra vaskulära förändringar

Hemangiom är godartade tillväxter av blodkärl som vanligtvis förekommer hos spädbarn och unga barn. Dessa hudförändringar kan vara röda, blåa eller lila och kan ibland försvinna av sig själva med tiden. I vissa fall kan behandling krävas om hemangiom orsakar komplikationer eller utgör kosmetiska bekymmer. Andra vaskulära förändringar som kärlmissbildningar kan också förekomma och kan variera i svårighetsgrad och behandlingsbehov.

Godartade hudförändringar och keratoser

Det finns många olika typer av godartade hudförändringar som kan förekomma hos människor i alla åldrar. Dessa inkluderar fibrom, keratoser och seborroiska verruker. Dessa förändringar är oftast ofarliga och kräver sällan medicinsk intervention om de inte orsakar obehag eller kosmetiska bekymmer. Aktiniska keratoser är en annan vanlig typ av hudförändring som uppstår på grund av långvarig exponering för solen och kan utvecklas till hudcancer om de inte behandlas i tid.

När ska du söka läkarvård?

Även om de flesta hudförändringar är ofarliga, finns det vissa varningssignaler som kan indikera att ett födelsemärke eller en annan hudförändring behöver ytterligare bedömning av en hudläkare:

  • Förändring i färg, form eller storlek

  • Klåda, smärta eller blödning

  • Snabb tillväxt eller förändringar i utseendet över tid

  • Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa varningssignaler och söka medicinsk rådgivning om du är osäker eller orolig över någon hudförändring.

Läs mer

Ytterligare information om hudförändringar och fläckar finns nedan.

Hudförändringar och fläckar på 1177.

Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag

Våra hudläkare står redo att hjälpa dig med ditt hudproblem. Skapa ett ärende genom att svara på några frågor, ladda upp tre bilder . Du får svar inom 24 timmar och ingen remiss krävs.
Sök vård
från 250 kronor

Frågor & svar

Varför får man fläckar på huden?
+
Är alla hudförändringar cancer?
+
Varför finns Dr Hud?
+
Hur kvalificerade är era läkare?
+
Kan jag använda Dr Hud för alla hudåkommor?
+
Varför behöver jag ladda upp bilder?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+
Vad händer om jag behöver recept?
+
Gäller frikort?
+