Hemangiom (Smultronmärke)

Hemangiom är ett vanligt rött födelsemärke som uppstår vid födseln eller inom några månader, och försvinner oftast utan behandling.
Medicinskt granskad
Granskad av: Susanna Hartmann-Petersen, Specialistläkare hudsjukdomar
Senast uppdaterad: 3 juli, 2024

Vad är hemangiom?

Hemangiom, även känt som "smultronmärke", är en vanlig typ av födelsemärke som normalt uppstår vid födseln eller under de första månaderna av livet. Dessa märken är ofta röda och upphöjda, bestående av extra blodkärl som bildar en klump. De flesta hemangiom försvinner av sig själva, och orsakar vanligtvis inga fysiska problem.

Orsaker till hemangiom

Hemangiom är en ackumulering av överflödiga blodkärl som sammanfogas till en klump. Orsakerna till hemangiom är inte helt klarlagda, men de är mer vanliga hos barn födda för tidigt.

Symtom på hemangiom

Hemangiom kan uppstå antingen vid födseln eller inom de första månaderna av barnets liv. I början kan det visas som en platt blek fläck någonstans på kroppen, vanligtvis i ansiktet, på huvudet, ryggen eller bröstet. Märket, eller märkena, växer ofta under det första levnadsåret, framför allt under de första månaderna, och kan vara klart rött, rödlila eller mörkrött med en storlek som varierar från några millimeter till några centimeter. Vid tillväxt uppstår ibland sår och blödningar som kan vara smärtsamma, men oftast är märket smärtfritt och utan besvär. Det är vanligt att endast ha ett hemangiom.

Efter att märket har nått sin fulla storlek går det in i en vilofas och börjar sedan långsamt att minska i storlek tills det till sist försvinner. Tiden det tar för ett hemangiom att försvinna kan variera, från något enstaka år upp till tio år. Större hemangiom kan lämna kvar ett märke på huden.

Behandling av hemangiom

De flesta hemangiom behöver ingen behandling eftersom de vanligtvis försvinner med tiden. I sällsynta fall, om märkena påverkar viktiga funktioner som syn, andning eller hörsel, kan medicinsk eller laserbehandling vara nödvändig.

Bilder på hemangiom

Fler bilder på hemangiom finns via DermNet -> Infantile Hemangioma och Cherry Angioma.

När ska man söka vård för hemangiom?

Vanligtvis behöver inte hemangiom vård, men det kan vara lämpligt att konsultera en läkare om barnet har sex eller fler märken, om märkena är smärtsamma eller störande, eller om de blir såriga eller infekterade.

Läs mer

Ytterligare information om hemangiom finns nedan.

Hemangiom på 1177.

Hemangiom på Dermnet (inkluderar bilder).

Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag

Våra hudläkare står redo att hjälpa dig med ditt hudproblem. Skapa ett ärende genom att svara på några frågor, ladda upp tre bilder . Du får svar inom 24 timmar och ingen remiss krävs.
Sök vård
från 250 kronor

Frågor & svar

Kan hemangiom försvinna?
+
Kan hemangiom bli cancer?
+
Varför finns Dr Hud?
+
Hur kvalificerade är era läkare?
+
Kan jag använda Dr Hud för alla hudåkommor?
+
Varför behöver jag ladda upp bilder?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+
Kan jag få recept hos Dr Hud?
+