Födelsemärken
Bilder på födelsemärken
Innehåll
Vad är ett födelsemärke?
Födelsemärken även kända som nevi på latin, är pigmenterade fläckar som uppstår på huden på grund av en ökad ansamling av melanin, det pigment som ger huden dess färg. Dessa fläckar kan variera i storlek från små prickar till större fläckar och kan vara platta eller upphöjda.
Det finns två typer av leverfläckar:
Leverfläckar (Nevus): detta är den vanligaste typen av födelsemärken och förekommer oftast som små, bruna fläckar på huden. De kan vara platta eller något upphöjda och kan visa sig var som helst på kroppen.
Kongenitala Nevi: dessa födelsemärken är närvarande vid födseln och kan variera i storlek från små prickar till stora områden av pigmenterad hud. Stora kongenitala födelsemärken kan kräva särskild uppmärksamhet.
Varför uppstår det?
Orsakerna till att födelsemärken uppstår och förändras anses ofta vara kopplade till såväl genetiska faktorer som exponering för solen. Personer med ljus hy och personer med en familjehistoria av födelsemärken har en ökad risk för att utveckla födelsemärken.
Hur behandlar man födelsemärken?
De flesta födelsemärken kräver ingen behandling och är helt ofarliga. Om födelsemärken orsakar obehag eller är kosmetiskt störande kan det dock behandlas på olika sätt:
Kirurgisk borttagning: stora, riskfyllda eller störande födelsemärken kan tas bort kirurgiskt av en hudläkare. Borttagning av märken som är oroande eller där elakartat växt inte kan uteslutas, utförs inom sjukvården. Om märken bedömas som ofarliga, får man själv bekosta borttagningen, även om märken sitter på obekväma ställen.
Laserbehandling: laserbehandling kan användas för att minska storleken eller göra färgen ljusare på ett födelsemärke för kosmetiska ändamål. Laserbehandling bör dock inte används för märken med mycket pigment.
När ska jag söka vård hos läkare?
Även om de flesta födelsemärken är ofarliga finns det vissa varningssignaler som kan indikera att ett födelsemärke behöver ytterligare bedömning av en kvalificerad läkare:
Förändring i färg, form eller storlek
Klåda, smärta eller blödning
Snabb tillväxt eller förändringar i utseendet över tid
Märket skiljer sig stort från övriga märken på kroppen
Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa varningssignaler och söka medicinsk rådgivning om du är osäker eller orolig över något födelsemärke.
Kan mitt födelsemärke vara hudcancer?
De flesta födelsemärken är ofarliga. Har man otur kan vissa födelsemärken utvecklas till cancer och då krävs snabba insatser, som ofta medför kirurgi. Tidig upptäckt och behandling är avgörande för att förbättra prognosen och minska risken för komplikationer vid hudcancer.
Det finns flera olika typer av hudcancer, som varierar i deras utseende, spridning och prognos. De vanligaste typerna av hudcancer inkluderar:
Basalcellscancer (Basaliom): den vanligaste formen av hudcancer. Brukar uppstå på områden av huden som har utsatts för mycket sol (ansikte, hals, öron och händer). Basalcellscancer växer långsamt och är sällan dödlig, men om den lämnas obehandlad kan den förstöra omkringliggande vävnad och ben.
Skivepitelcancer (Skivepitelcancer): uppstår vanligtvis på områden av huden som har utsatts för solen (ansikte, hals, öron och händer). Skivepitelcancer kan vara aggressivare än basalcellscancer och har en risk för spridning till närliggande lymfkörtlar och organ om den inte behandlas i tid.
Melanom: den allvarligaste formen av hudcancer. Uppstår från melanocyter, de celler som producerar hudens pigment (melanin). Melanom kan uppstå från befintliga födelsemärken eller som nya tillväxter på huden. Det är viktigt att upptäcka och behandla melanom tidigt eftersom det har en hög potential att sprida sig till andra delar av kroppen och kan vara dödligt om det inte behandlas i tid.
Merkelcellscancer (Merkelcellscancer): ovanlig men aggressiv form av hudcancer. Uppstår vanligtvis på områden av huden som har utsatts för solen (ansikte, hals, öron och händer). Merkelcellscancer har en hög risk för spridning till närliggande lymfkörtlar och organ och kan vara dödlig om den inte behandlas i tid.
Lymfom: vissa former av lymfom, en typ av blodcancer som påverkar immunsystemet kan uppstå i huden och utvecklas till hudlymfom. Denna typ av hudcancer kan förekomma som en rodnad, klåda, eller fläckig utslag och kräver oftast kemoterapi eller strålbehandling för behandling.
Läs mer
Ytterligare information om födelsemärken finns nedan.
Födelsemärke på 1177.
Födelsemärke på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp för Födelsemärken - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
Alla människor får genom åren hudförändringar, och de flesta är godartade. Med tiden kan existerande hudförändringar förändras, och nya kan tillkomma. Du rekommenderas därför att kontrollera din hud regelbundet, och ha uppsikt på eventuella förändringar eller om besvär som till exempel irritation eller blödningar skulle uppstå.
Hudförändringar kan se ut på många olika sätt beroende på typ, hudtyp och stadie. Generellt har ett "snällt" födelsemärke jämna, väldefinierade kanter, och skapar ingen irritation. Ett potentiellt farligt födelsemärke har ofta sämre definierade, ojämna kanter, en oregelbunden form, eller oregelbunden färg. Bland läkare citeras ofta ABCDE-metoden som ett enkelt sätt att indikera behov av vidare utredning av hudförändringar.
För vissa typer av märken kan vidare undersökning behövas med hjälp av ett "dermatoskop", som är en särskild typ av utrustning som används som stöd för bedömning vid vissa typer av hudförändringar.
Vid minsta osäkerhet, rekommenderas att kontakta kvalificerad personal via till exempel din vårdcentral, eller hos oss på Dr Hud.
Födelsemärken kan tas bort av både medicinska och kosmetiska skäl. Om födelsemärket verkar vara farligt, exempelvis vid tecken på hudcancer, utförs kirurgisk borttagning. Detta innebär att hudläkaren skär bort märket under lokalbedövning och skickar det för analys.
För kosmetiska ändamål kan laserbehandling användas för att minska storleken eller färg på födelsemärket. Laser är dock inte lämpligt för mörkt pigmenterade märken med risk för elakartad förändring. Det finns även kryobehandling, där födelsemärket fryses bort med flytande kväve, men den här metoden används mer sällan.
Solskydd är viktigt för att skydda födelsemärken från skador orsakade av UV-strålning, vilket kan öka risken för hudcancer. Använd solskyddskräm med högt SPF (ju högre SPF, desto mindre farlig UV strålning släpps igenom) och försök att undvika solen under de starkaste timmarna på dagen.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till 3 dagar på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept när nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.