Födelsemärken
Födelsemärken är något de flesta bär. Dessa små, pigmenterade fläckar kan vara av olika storlekar, former, färger och är oftast ofarliga.
Medicinskt granskad
Granskad av: Specialistläkare hudsjukdomar Susanna Hartmann-Petersen
Senast uppdaterad: 21 May 2024

Vad är ett födelsemärke?

Födelsemärken även kända som nevi på latin, är pigmenterade fläckar som uppstår på huden på grund av en ökad ansamling av melanin, det pigment som ger huden dess färg. Dessa fläckar kan variera i storlek från små prickar till större fläckar och kan vara platta eller upphöjda.

Det finns två typer av leverfläckar:

 • Leverfläckar (Nevus): detta är den vanligaste typen av födelsemärken och förekommer oftast som små, bruna fläckar på huden. De kan vara platta eller något upphöjda och kan förekomma var som helst på kroppen.

 • Kongenitala Nevi: dessa födelsemärken är närvarande vid födseln och kan variera i storlek från små prickar till stora områden av pigmenterad hud. Stora kongenitala födelsemärken kan kräva särskild uppmärksamhet och ibland medicinsk intervention.

Varför uppstår det?

Orsakerna till födelsemärken är inte helt förstådda, men de antas vara kopplade till genetiska faktorer och exponering för solen. Personer med ljus hy och personer med en familjehistoria av födelsemärken har en ökad risk för att utveckla födelsemärken.

Hur behandlar man födelsemärken?

De flesta födelsemärken kräver ingen behandling och är helt ofarliga. Om födelsemärken orsakar obehag eller är kosmetiskt störande kan det dock behandlas på olika sätt:

 • Kirurgisk borttagning: stora, riskfyllda eller störande födelsemärken kan tas bort kirurgiskt av en hudläkare.

 • Laserbehandling: laserbehandling kan användas för att minska storleken eller göra färgen ljusare på ett födelsemärke för kosmetiska ändamål.

 • Kryoterapi: kryoterapi, eller frysbehandling kan användas för att frysa och avlägsna mindre födelsemärken.

När ska jag söka vård hos läkare?

Även om de flesta födelsemärken är ofarliga finns det vissa varningssignaler som kan indikera att ett födelsemärke behöver ytterligare bedömning av en kvalificerad läkare:

 • Förändring i färg, form eller storlek

 • Klåda, smärta eller blödning

 • Snabb tillväxt eller förändringar i utseendet över tid

 • Märket skiljer sig stort från övriga märken på kroppen

 • Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa varningssignaler och söka medicinsk rådgivning om du är osäker eller orolig över något födelsemärke.

Kan mitt födelsemärke vara hudcancer?

De flesta födelsemärken är ofarliga. Har man otur kan vissa födelsemärken utvecklas till cancer och då krävs snabba insatser, som ofta medför kirurgi. Tidig upptäckt och behandling är avgörande för att förbättra prognosen och minska risken för komplikationer vid hudcancer.

Det finns flera olika typer av hudcancer, som varierar i deras utseende, spridning och prognos. De vanligaste typerna av hudcancer inkluderar:

 • Basalcellscancer (Basaliom): den vanligaste formen av hudcancer. Uppstår vanligtvis på områden av huden som har utsatts för solen (ansikte, hals, öron och händer). Basalcellscancer växer långsamt och är sällan dödlig, men om den lämnas obehandlad kan den förstöra omkringliggande vävnad och ben.

 • Skivepitelcancer (Skivepitelcancer): uppstår vanligtvis på områden av huden som har utsatts för solen (ansikte, hals, öron och händer). Skivepitelcancer kan vara aggressivare än basalcellscancer och har en ökad risk för spridning till närliggande lymfkörtlar och organ om den inte behandlas i tid.

 • Melanom: den allvarligaste formen av hudcancer. Uppstår från melanocyter, de celler som producerar hudens pigment (melanin). Melanom kan uppstå från befintliga födelsemärken eller som nya tillväxter på huden. Det är viktigt att upptäcka och behandla melanom tidigt eftersom det har en hög potential att sprida sig till andra delar av kroppen och kan vara dödligt om det inte behandlas i tid.

 • Merkelcellscancer (Merkelcellscancer): ovanlig men aggressiv form av hudcancer. Uppstår vanligtvis på områden av huden som har utsatts för solen (ansikte, hals, öron och händer). Merkelcellscancer har en hög risk för spridning till närliggande lymfkörtlar och organ och kan vara dödlig om den inte behandlas i tid.

 • Lymfom: vissa former av lymfom, en typ av blodcancer som påverkar immunsystemet kan uppstå i huden och utvecklas till hudlymfom. Denna typ av hudcancer kan förekomma som en rodnad, klåda, eller fläckig utslag och kräver oftast kemoterapi eller strålbehandling för behandling.

Läs mer

Ytterligare information om födelsemärken finns nedan.

Födelsemärke på 1177.

Födelsemärke på Dermnet (inkluderar bilder).

Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag

Våra hudläkare står redo att hjälpa dig med ditt hudproblem. Skapa ett ärende genom att svara på några frågor, ladda upp tre bilder . Du får svar inom 24 timmar och ingen remiss krävs.
Sök vård
från 250 kronor

Frågor & svar

Får man nya leverfläckar hela livet?
+
Hur ser en dålig leverfläck ut?
+
Varför finns Dr Hud?
+
Hur kvalificerade är era läkare?
+
Kan jag använda Dr Hud för alla hudåkommor?
+
Varför behöver jag ladda upp bilder?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+
Vad händer om jag behöver recept?
+