Vitiligo
Bilder på vitiligo
Innehåll
Vad är vitiligo?
Vitiligo anses vara en autoimmun hudsjukdom där melanocyter - de celler som producerar melanin och ger huden dess färg - förstörs i avgränsade områden. Detta resulterar i fläckvis avsaknad av pigment på huden, vilket kan förekomma på enstaka eller flera ställen på kroppen, inklusive hårbotten där det kan resultera i vita hårstrån.
Denna ofarliga sjukdom ger ljusa, nästan mjölkvita, fläckar som tenderar att öka i storlek över tid. Vitiligo inte är smittsamt, men kan av många ändå upplevas som stigmatiserande.
Orsaker till vitiligo
Orsaken till vitiligo är inte helt fastställd, men sjukdomen anses vara autoimmun. Den delas in i två former: generell och segmentell (mer om dessa unde Den generella formen är vanligast och kan förekomma samtidigt med andra autoimmuna sjukdomar.
Vem drabbas av vitiligo?
Vitiligo kan drabba personer i alla åldrar och är lika vanlig hos både män och kvinnor. Vanligtvis blir hudförändringarna synliga i unga år, men kan även uppstå senare i livet. Personer med andra autoimmuna sjukdomar, såsom tyroidit och Addisons sjukdom, löper större risk att drabbas av vitiligo.
Symtom vid vitiligo
Vita fläckar på huden, vanligtvis runt munnen och ögonlocken, är vanliga symtom på vitiligo. Dessa fläckar kan bli större över tid och kan vara symmetriska på båda kroppshalvorna. Vid segmentell vitiligo följer hudförändringarna en nervs utbredning, och endast en sida av kroppen påverkas vanligtvis.
Behandling av vitiligo
Det finns ingen botande behandling för vitiligo, men medicinsk behandling kan hjälpa till att bromsa pigmentförlusten. Användning av receptbelagda krämer och salvor kan modifiera immunförsvaret för att minska den autoimmuna processen. Solbetingad UV-ljusbehandling kan också öka pigmenteringen i de vita fläckarna, men bör påbörjas inom 6 månader från uppstart av symptomen för att kunna ge större effekt.
Förebyggande av vitiligo
Solbeskydd är avgörande för att förhindra skador på den opigmenterade huden och minska risken för solbränna. D-vitaminexponering är viktigt, antingen genom sol eller kosttillskott, för att främja hälsosam pigmentering i huden.
När ska jag söka vård?
Om du upplever symtom på vitiligo, såsom vita fläckar på huden, är det viktigt att söka medicinsk vård för en korrekt diagnos och behandling. Andra hudtillstånd kan orsaka liknande symtom, vilket kräver professionell bedömning.
Vad kan jag göra själv?
Även om det inte går att förebygga vitiligo kan du hantera symtomen genom att använda solskydd och säkerställa tillräcklig exponering för D-vitamin. En balanserad kost och solskyddande åtgärder kan bidra till att hantera symtomen och minska risken för komplikationer.
Andra möjliga orsaker
Vitiligo kan blandas ihop med andra sjukdomar som ger liknande besvär. Här är några exempel och hur de skiljer sig från just vitiligo:
Pityriasis versicolor: En svampinfektion som ger ljusa eller mörka fläckar på huden, ofta på överkroppen. Pityriasis versicolor brukar klia och kan behandlas med svampdödande medel.
Albinism: En genetisk sjukdom som ger total avsaknad av pigment i hela kroppen från födseln. Jämfört med vitiligo är pigmentförlusten inte fläckvis eller progressiv.
Läs mer
Ytterligare information om vitiligo finns nedan.
Vitiligo på 1177.
Vitiligo på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp för Vitiligo - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
Vitiligo orsakas av en autoimmun reaktion där kroppens immunförsvar attackerar melanocyterna (det översta lagret av huden innehåller celler som kallas melanocyter och de innehåller pigment). Detta leder till vita fläckar. Hudtillståndet kan inte förhindras i sig, men solskydd kan hjälpa till att skydda den drabbade huden från ytterligare skador.
Vitiligo är en vanlig hudsjukdom där vita fläckar av varierande storlek (bild 1) uppträder på huden, vilket drabbar cirka 1% av befolkningen.
Sjukdomen kan uppträda i vilken ålder som helst. Den vanligaste åldern för initiala symtom är ofta i 20-årsåldern. Tillståndet är ofarligt, men upplevs av vissa som socialt och kosmetiskt generande.
Fläckarna sprider sig periodvis under en längre tid, ofta under flera års tid, för att sedan lugna ner sig och vara oförändrad under många år. Hos en vissa kan vitiligo sedan försämras igen genom nya skov.
Det finns ingen botande behandling för vitiligo, men symtomen kan lindras. Receptbelagda krämer som opzelura och UV-ljusbehandling kan hjälpa till att minska pigmentförlust och ibland återställa delar av pigmentet.
Vitiligo är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att det är kroppens egna immunförsvar som orsakar pigmentförlusten. Du kan inte överföra eller smittas av vitiligo genom kontakt med andra människor.
Ja, förutom huden kan vitiligo påverka hårfärgen, inklusive hårbotten, ögonfransar och ögonbryn. Vissa individer upplever också att slemhinnor, såsom i munnen, kan förlora pigment.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till 3 dagar på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept när nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.