Pityriasis versicolor
Bilder på pityriasis versicolor
Innehåll
Vad är pityriasis versicolor?
Pityriasis versicolor - även kallad tinea versicolor - är en vanlig hudsjukdom som resulterar i fläckar på huden, vanligtvis på bröstet och ryggen. Namnet härstammar från "mångfärgad fjällning" och hänvisar till de olika färgerna och fjällningen på hudfläckarna. Det kan också orsaka mild klåda i de påverkade områdena.
Orsaker till pityriasis versicolor
Sjukdomen orsakas av jästsvampen Malassezia, som normalt finns på huden. När svampen växer mer än normalt - oftast i områden med många talgkörtlar som bål, hals, armar och lår - hindrar den hudens pigmentproduktion vilket leder till fläckar. Dessa fläckar blir särskilt tydliga vid solexponering eftersom huden runt fläckarna då bildar pigment. Fläckarna kan vara ljusa, blekt rosa eller bruna. Pityriasis versicolor utvecklas ofta långsamt över flera månader.
Vem drabbas av pityriasis versicolor?
Pityriasis versicolor är vanligast hos unga vuxna mellan 15 och 24 år, och förekommer i något högre utsträckning hos män. I Sverige drabbas cirka 2 procent av den vuxna befolkningen.
Vanliga orsaker till pityriasis versicolor
Varmt och fuktigt klimat
Riklig svettning
Fet och oljig hud
Seborroiskt eksem
Mjäll
Ärftlighet
Nedsatt immunförsvar
Symtom på pityriasis versicolor
Pigmentförändringar, såsom fläckar på huden.
Lätt fjällning i de drabbade hudområdena.
Lätt klåda i de drabbade områdena.
Andra hudbesvär, såsom mjäll, seborroiskt eksem eller hårsäcksinflammation (follikulit).
Diagnos av pityriasis versicolor
Läkaren ställer oftast diagnosen genom en klinisk undersökning baserad på symtom och sjukdomshistoria. I oklara fall kan ytterligare undersökningar göras, som att skrapa det drabbade hudområdet för att se om hyvelspånsliknande fjällning uppstår, använda ett dermatoskop för förstorad undersökning, belysa huden med woods lampa för att identifiera gulgröna områden, eller mikroskopera hudskrapningar.
Behandling av pityriasis versicolor
Pityriasis versicolor behandlas oftast med svampdödande läkemedel i form av schampo, lösning eller kräm. Det är viktigt att behandla hela bålen och halsen även om endast ett fåtal fläckar syns. Många har utöver utslaget även besvär med mjäll och klåda i hårbotten som orsakas av samma svamp. I dessa fall bör man även behandla hårbotten med samma schampo. Hudfläckarna kan finnas kvar i flera månader efter behandling eftersom det tar tid för pigmenteringen att återställas.
Förebyggande åtgärder
Håll huden ren och torr - använd mild tvål och varmt vatten och torka huden ordentligt.
Undvik överdriven värme och fukt - använd luftiga kläder och undvik varma, fuktiga miljöer.
Använd svampdödande behandlingar - rådgör med läkare eller farmaceut om lämpliga receptfria produkter.
När ska du söka vård?
Sök vård om du upplever klåda eller smärta och om besvären sprider sig eller inte svarar på behandling, eller om du är osäker på om hudförändringarna orsakas av pityriasis versicolor eller någon annan sjukdom.
Andra möjliga orsaker
Pityriasis versicolor kan blandas ihop med andra hudsjukdomar som ger liknande symtom. Här är några exempel och hur de skiljer sig från just pityriasis versicolor:
Vitiligo: Ger ljusa fläckar på huden, men de orsakas av förlust av pigment. Till skillnad från pityriasis versicolor, som orsakas av en svamp, är vitiligo ett autoimmunt tillstånd där melanocyterna (pigmentcellerna) förloras. Fläckarna är ofta mer symmetriska och kan uppträda på olika delar av kroppen.
Pityriasis Alba: Orsakar vita, fjällande fläckar på huden, ofta på ansiktet eller armarna. Till skillnad från pityriasis versicolor, som kan ha olika färger (från ljusa till mörka fläckar), orsakar pityriasis alba endast ljusa fläckar och är vanligare hos barn med torr hud.
Läs mer
Ytterligare information om pityriasis versicolor finns nedan.
Pityriasis versicolor på 1177.
Pityriasis versicolor på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp för Pityriasis versicolor - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
Pityriasis versicolor orsakas av jästsvampen Malassezia som ingår i hudens normalflora. Vissa har en ärftlig tendens till att reagera till denna svampen med utslag, men även mjäll och klåda i hårbotten. Behandlingen går därför ut på att minska trivseln av jästsvampen på huden, så det inte utvecklas hudreaktioner.
Pityriasis versicolor (eller Tinea versicolor) orsakas av Malassezia furfur, som är en naturlig jästsvamp. Pityriasis versicolor smittar inte.
Behandlingen kan ta flera veckor för att svampen ska dö ut och för att huden ska återfå sin normala färg. Även efter att svampen är behandlad kan fläckarna vara synliga under en tid eftersom det kan ta längre tid för hudens pigment att återställas.
Håll huden ren och torr, särskilt i områden med riklig talgproduktion. Använd mild tvål och varmt vatten för att tvätta huden och torka noggrant. Undvik varma och fuktiga miljöer som kan främja svampens tillväxt, och använd luftiga kläder som inte orsakar överdriven svettning.
Sjukdomen kan orsaka lätt klåda i de drabbade områdena. Klådan är vanligtvis inte intensiv men kan vara irriterande.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till 3 dagar på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept när nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.