Rosfeber (erysipelas)
Innehåll
Vad är rosfeber?
Rosfeber - även känd som erysipelas - är en hudinfektion som resulterar i en lokaliserad intensiv rodnad som är öm och varm. Vanligtvis förekommer rodnaden på benen, men den kan uppstå var som helst på kroppen.
Om du misstänker att du lider av rosfeber är det viktigt att uppsöka medicinsk vård omedelbart.
Orsaker till rosfeber
Rosfeber uppstår när bakterier tränger in i en spricka eller ett sår i huden, till exempel efter kirurgi, skärskador eller i samband med eksem. De vanligaste bakterierna som orsakar rosfeber är grupp A- eller grupp G-streptokocker, men det kan också vara stafylokocker. Dessa bakterier sprider sig under huden och orsakar en ytlig infektion. Personer som har haft rosfeber tidigare löper en ökad risk att drabbas igen.
Symtom på rosfeber
Symtomen på rosfeber inkluderar:
Intensiv rodnad i huden som sprider sig, ofta med en tydlig gräns. Rodnaden kan vara svår att upptäcka på mörk hud.
Ömhet, svullnad och värme i den drabbade huden.
Feber.
Illamående och kräkningar kan också förekomma. Symtomen kan manifestera sig var som helst på kroppen, men är vanligtvis lokaliserade till ansiktet och benen. De uppträder vanligtvis inom några dagar. Vid djupare infektioner kan tillståndet förvärras och resultera i hög feber och allmän sjukdomskänsla.
Riskfaktorer för rosfeber
Riskfaktorer för att utveckla rosfeber inkluderar:
Skador: sår och sprickor i huden ökar risken för att bakterier ska tränga in.
Nedsatt immunförsvar: tillstånd eller behandlingar som försvagar immunförsvaret ökar risken för infektioner.
Hudsjukdomar: eksem, fotsvamp och bältros kan orsaka sprickor i huden och möjliggöra inträngning av bakterier.
Svullnad: svullnad i armar eller ben kan försämra blodcirkulationen i huden, vilket kan vara en följd av kirurgi, blodproppar eller bensår.
Övervikt: övervikt ökar risken för rosfeber.
Tidigare episoder av rosfeber: personer som tidigare har haft rosfeber löper en ökad risk att drabbas igen.
Behandling av rosfeber
Rosfeber behandlas vanligtvis med antibiotika och förbättring förväntas normalt inom några dagar. Ibland kan sjukhusvård vara nödvändig för att administrera antibiotika intravenöst, särskilt om infektionen är lokaliserad till ansiktet eller har spridit sig djupare i kroppen.
Eget ansvar och förebyggande åtgärder
Vid rosfeber på benen kan det vara skönt att vila med benet högt för att minska svullnaden. Kompression med kompressionsstrumpa eller lindor minskar svullnaden och kan snabba på läkningen även vid behandling med antibiotika. Receptfria febernedsättande medel kan tas om febern är besvärande. För att förebygga rosfeber är det viktigt att noggrant tvätta och skydda sår samt regelbundet återfukta huden för att minska risken för sprickbildning.
När ska vård sökas?
Sök omedelbart medicinsk vård om du upplever symtom som kan tyda på rosfeber, inklusive en röd, svullen och ömmande utslag som ökar i storlek, kraftig rodnad i huden åtföljd av feber eller allmän sjukdomskänsla. Snabb behandling är avgörande för att förhindra att infektionen sprids och fördjupas.
Läs mer
Ytterligare information om rosfeber finns nedan.
Rosfeber på 1177.
Rosfeber på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
Vissa skador framkallat av slag kan också ge sår eller blåmärken på huden. Andra exempel på saker som kan irritera huden kan vara insektsbett eller solskador. Även direktkontakt med växter som exempelvis brännässlor kan göra att du blir öm och får bränningar i huden, med liknande symtom.
Ofta börjar rosfebern plötsligt och åtföljs feber. Rosfeber kan spridas snabbt och kan utveckla kraftig svullnad och även framkalla stora blåsor.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till en vecka på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept för de läkemedel för vilka nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.