Bältros

Bältros kräver snabb behandling. Tidig vård minskar komplikationsrisk och främjar återhämtning. Det är viktigt att vara medveten om symtom och risker.
Medicinskt granskad
Granskad av: Susanna Hartmann-Petersen, Specialistläkare hudsjukdomar
Senast uppdaterad: 24 september, 2024

Vad är bältros?

Bältros även känt som herpes zoster, är en vanlig virussjukdom som uppstår som ett resultat av reaktivering av varicella-zosterviruset, samma virus som orsakar vattkoppor. Bältros drabbar oftast personer över 50 år eller personer med nedsatt immunförsvar. Efter att ha haft vattkoppor ligger viruset latent i kroppen och kan återaktiveras som bältros senare i livet.

Symtom vid bältros

Symtomen på bältros inkluderar en brännande smärta och klåda på huden, följt av utslag i form av blåsor som vanligtvis sitter på ena sidan av kroppen. Andra vanliga symtom kan vara feber, huvudvärk, och trötthet. Bältros kan även orsaka komplikationer såsom långvarig smärta och i sällsynta fall allvarliga tillstånd som hjärnhinneinflammation och stroke.

Orsaker till bältros

Bältros orsakas av reaktivering av varicella-zosterviruset, vilket oftast sker hos äldre personer eller de med försvagat immunförsvar. Risken för att utveckla bältros ökar med åldern. Det är viktigt att notera att bältros inte kan överföras från en person till en annan, men viruset som orsakar bältros kan smitta och orsaka vattkoppor hos icke-immuna personer.

Behandling vid bältros

Vanligtvis läker bältros av sig själv inom tre veckor, men smärtan kan vara mer långvarig och kräva behandling. För att lindra smärta och främja läkning kan läkare ordinera antivirala läkemedel och smärtlindring. Det är viktigt att söka vård om du är över 50 år, har nedsatt immunförsvar eller är gravid för att få rätt behandling och undvika eventuella komplikationer.

Vad kan jag göra själv?

För att minimera risken för bältros är det viktigt att:

  • Upprätthålla en hälsosam livsstil.

  • Stärka ditt immunförsvar genom att undvika stress.

  • Hålla en balanserad kost.

  • Överväg att vaccinera dig mot bältros om du är över 50 år för att minska risken för att utveckla sjukdomen.

När bör jag söka vård?

Om du upplever symtom på bältros, särskilt om du tillhör en riskgrupp som är över 50 år, har nedsatt immunförsvar eller är gravid, bör du söka vård så snart som möjligt för att få rätt behandling och undvika komplikationer. Ju tidigare bältrosen behandlas, desto bättre är prognosen.

Läs mer

Ytterligare information om bältros finns nedan.

Bältros på 1177.

Bältros på Dermnet (inkluderar bilder).

Relaterat

Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag

Våra hudläkare står redo att hjälpa dig med ditt hudproblem. Skapa ett ärende genom att svara på några frågor, ladda upp tre bilder . Du får svar inom 24 timmar och ingen remiss krävs.
Sök vård
från 250 kronor

Frågor & svar

Vad ska man inte göra när man har bältros?
+
Varför gör bältros så ont?
+
Varför finns Dr Hud?
+
Är jag garanterad att få hjälp av en specialist?
+
Kan jag använda Dr Hud för alla hudåkommor?
+
Varför behöver jag ladda upp bilder?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+
Kan jag få recept hos Dr Hud?
+