Atopiskt eksem

Atopiskt eksem är en kronisk hudsjukdom som ofta debuterar i barndomen, men kan även utvecklas senare i vuxen ålder.
Medicinskt granskad
Granskad av: Susanna Hartmann-Petersen, Specialistläkare hudsjukdomar
Senast uppdaterad: 18 december, 2024

Bilder på atopiskt eksem

Vad är atopiskt eksem?

Atopiskt eksem, även känt som atopisk dermatit eller böjveckseksem, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas av torr hud och återkommande kliande hudutslag. Sjukdomen debuterar ofta i barndomen och drabbar cirka 20–30% av alla barn i Sverige, och symtomen brukar avta med åldern. Symtomen kan dock återkomma även i vuxen ålder och visa sig på andra delar av kroppen. Har man till exempel haft eksem i armvecken som barn, är det vanligt att eksemet återkommer i vuxen ålder, men då ovanför axelhöjd.

Atopiskt eksem har starka kopplingar till ärftlighet. Har man en familjehistoria av eksem eller andra atopiska sjukdomar såsom astma eller allergi, är det vanligt att utveckla sjukdomen.

Typer av atopiskt eksem

Böjveckseksem är en specifik form av atopiskt eksem där utslagen främst förekommer i hudens böjveck (knävecken, armvecken, handlederna och vristerna). Hos äldre barn och vuxna brukar utslagen ofta visa sig i ansiktet, på halsen eller händerna.

Symtom på atopiskt eksem

Atopiskt eksem kännetecknas av klåda och generellt torr hud, vilket ofta leder till att man kliar på huden och sår bildas, detta ökar risken för sekundärinfektioner. Symtomen på atopiskt eksem kan variera beroende på ålder och svårighetsgrad. Vanliga symtom inkluderar:

  • Klåda

  • Torr och röd hud

  • Knottror eller utslag

  • Fjällning

  • Sprickor eller sår i huden

  • Ibland vätskefyllda blåsor

Orsaker till atopiskt eksem

Atopiskt eksem uppstår när hudens skyddsbarriär är skadad eller försvagad. Detta kan bero på både ärftliga faktorer och miljöfaktorer. Personer med atopiskt eksem är också mer benägna att utveckla andra allergiska tillstånd, såsom astma eller allergier mot födoämnen och pollen.

Faktorer som kan försämra atopiskt eksem inkluderar:

  • Torr luft och vatten

  • Vissa allergier

  • Vissa livsmedel (ex. mejeriprodukter eller vetemjöl)

  • Svett och för varma kläder

  • Kemikalier eller irriterande ämnen

  • Stress och rökning

  • Hormonförändringar

Behandling av atopiskt eksem

Atopiskt eksem är ärftligt och kan inte botas helt, men det kan hållas i schack med rätt behandling. Behandlingen av atopiskt eksem fokuserar vanligtvis på att lindra symtom och förebygga utbrott. Det inkluderar användning av mjukgörande salva för att återfukta huden, ofta kompletterat med kortisonsalva för att minska inflammationen och klåda under svårare perioder.

Det finns olika styrka på kortisonkrämer som delas in i grupp I, II, III och IV steroider, där grupp I är den mildaste kortisonkrämen och grupp IV den starkaste. Nedan listas när de brukar användas och exempel på krämer:

  • Grupp I (mild styrka): för milda eksem, särskilt på känsliga hudområden som ansikte och hals.

  • Grupp II (medelstark styrka): för något svårare eksem eller när Grupp I-kortison inte ger tillräcklig effekt. Brukar användas på kroppsområden som armar och ben.

  • Grupp III (stark styrka): för medelsvåra till svåra eksem, på områden med tjockare hud, som händer och fötter. Brukar användas under kortare perioder.

  • Grupp IV (extra stark styrka): för mycket svåra och envisa eksem, som inte svarar på behandling med mildare kortison. Används främst på vuxna och i undantagsfall.

Ljusbehandling och immunhämmande läkemedel kan också vara alternativ för svårare fall av eksem.

Vad kan jag göra själv?

Utöver medicinsk behandling finns det flera saker du kan göra själv för att hantera dina besvär. Dessa kan inkludera att undvika utlösande faktorer såsom starka tvättmedel eller allergener, regelbunden användning av mjukgörande salva och att undvika att klia på huden för att förhindra infektioner.

Andra möjliga orsaker

Det är vanligt att blanda ihop atopiskt eksem med andra sjukdomar som ger liknande besvär. Här är några exempel på liknande sjukdomar och hur dom skiljer sig från just atopiskt eksem:

  • Kontakteksem: Uppstår efter direktkontakt med allergiframkallande eller irriterande ämnen som nickel, parfym eller rengöringsmedel. Till skillnad från atopiskt eksem är utslagen oftast begränsade till områden där kontakt skett.

  • Mjälleksem (sebboroiskt eksem): Ger fjällande och rodnad hud, särskilt i hårbotten, runt näsan eller på bröstet. Seborroiskt eksem kliar inte lika mycket som atopiskt eksem och beror på en överväxt av jästsvamp.

  • Psoriasis: Orsakar tjockare, fjällande fläckar med en silvrig ton. Till skillnad från atopiskt eksem drabbar psoriasis ofta armbågar, knän och hårbotten, utan den extrema torrheten.

Läs mer

Ytterligare information om atopiskt eksem finns nedan.

Atopisk eksem på 1177.

Atopisk eksem på Dermnet (inkluderar bilder).

Atopikerna (förening). Atopikerna finns även på Facebook.

Relaterat

Få rätt hjälp för Atopiskt eksem - kontakta våra hudläkare idag

Våra hudläkare står redo att hjälpa dig med ditt hudproblem. Skapa ett ärende genom att svara på några frågor och ladda upp tre bilder. Du får svar inom 24 timmar och ingen remiss krävs.
Sök vård
Kostnad 500 SEK

Frågor & svar

Är atopisk eksem farligt?
+
Vad kan trigga igång eksem?
+
Vad är skillnaden mellan kontakteksem och atopiskt eksem?
+
Vad är en vanlig orsak till eksem?
+
Kan atopiskt eksem försvinna helt?
+
Hur kan jag minska klådan vid atopiskt eksem?
+
Vad innebär systemisk behandling?
+
Varför finns Dr Hud?
+
Är jag garanterad att få hjälp av en specialist?
+
Kan jag använda Dr Hud för alla hudåkommor?
+
Varför behöver jag ladda upp bilder?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+
Kan jag få recept hos Dr Hud?
+