Atopiskt eksem
Atopiskt eksem är en kronisk hudåkomma, där rätt behandling anpassas efter dina personliga förutsättningar, och kan behövas justeras över tid.
Medicinskt granskad
Granskad av: Specialistläkare hudsjukdomar Susanna Hartmann-Petersen
Senast uppdaterad: 14 May 2024

Vad är atopiskt eksem?

Atopiskt eksem, även känt som atopisk dermatit eller böjveckseksem, är en vanlig och kronisk inflammation i huden som leder till torrhet och kliande utslag. Det är särskilt vanligt hos spädbarn och småbarn, men det kan också påverka äldre barn och vuxna.

Förståelse för atopiskt eksem

Atopiskt eksem är en inflammatorisk hudsjukdom som vanligtvis börjar i barndomen och återkommer periodvis genom livet. Det kännetecknas av torr, kliande hud och kan uppträda som röda utslag med knottror eller fjällning.

Böjveckseksem är en specifik form av atopiskt eksem där utslagen främst förekommer i hudens böjveck (knävecken, armvecken, handlederna och vristerna), såsom knäveck och armveck. Hos äldre barn och vuxna kan utslagen ofta vara mer synliga i ansiktet, på halsen eller händerna.

Symtom på atopiskt eksem

Symtomen på atopiskt eksem kan variera beroende på ålder och svårighetsgrad. Vanliga symtom inkluderar:

 • Klåda

 • Torr och röd hud

 • Knottror eller utslag

 • Fjällning

 • Sprickor eller sår i huden

 • Ibland vätskefyllda blåsor

Utslagen kan förekomma på olika delar av kroppen, med böjveck som vanliga platser hos spädbarn och småbarn, medan äldre barn och vuxna oftare drabbas i ansiktet eller på händerna.

Orsaker till atopiskt eksem

Atopiskt eksem uppstår när hudens skyddsbarriär är skadad eller försvagad. Detta kan bero på både ärftliga faktorer och miljöfaktorer. Personer med atopiskt eksem är också mer benägna att utveckla andra allergiska tillstånd, såsom astma eller allergier mot födoämnen och pollen.

Faktorer som kan försämra atopiskt eksem inkluderar:

 • Torr luft och vatten

 • Vissa allergier

 • Svett och för varma kläder

 • Kemikalier eller irriterande ämnen

 • Stress och rökning

Behandling av atopiskt eksem

Behandlingen av atopiskt eksem fokuserar vanligtvis på att lindra symtom och förebygga utbrott. Det inkluderar användning av mjukgörande salva för att återfukta huden och kortisonsalva för att minska inflammationen under svårare perioder. Ljusbehandling och immunhämmande läkemedel kan också vara alternativ för svårare fall av eksem.

Vad kan jag göra själv?

Utöver medicinsk behandling finns det flera saker du kan göra själv för att hantera dina besvär. Dessa kan inkludera att undvika utlösande faktorer såsom starka tvättmedel eller allergener, regelbunden användning av mjukgörande salva och att undvika att klia på huden för att förhindra infektioner.

Läs mer

Ytterligare information om atopiskt eksem finns nedan.

Atopisk eksem på 1177.

Atopisk eksem på Dermnet (inkluderar bilder).

Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag

Våra hudläkare står redo att hjälpa dig med ditt hudproblem. Skapa ett ärende genom att svara på några frågor, ladda upp tre bilder . Du får svar inom 24 timmar och ingen remiss krävs.
Sök vård
från 250 kronor

Frågor & svar

Hur allvarligt är det att ha atopisk eksem?
+
Vad innebär systemisk behandling?
+
Varför finns Dr Hud?
+
Hur kvalificerade är era läkare?
+
Kan jag använda Dr Hud för alla hudåkommor?
+
Varför behöver jag ladda upp bilder?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+
Vad händer om jag behöver recept?
+