Perioral dermatit
Bilder på perioral dermatit
Innehåll
Vad är perioral dermatit?
Perioral dermatit är en vanlig hudsjukdom som kännetecknas av små, röda utslag runt munnen, näsan och ibland ögonen. Trots att tillståndet vanligtvis är ofarligt kan det orsaka både fysiskt obehag och kosmetiska bekymmer för dem som drabbas, och ibland kan behandling med receptbelagda läkemedel krävas.
Symtom
Perioral dermatit kan drabba alla åldrar, men förekommer oftare bland yngre kvinnor. Vanliga symtom kopplade till perioral dermatit inkluderar:
Rodnad, irritation och utslag runt munnen, näsan och ögonen
Fjällning eller flagnande hud
Stickningar eller brännande känsla i huden
Utslagen kan vara enstaka eller uppträda i grupper, och de kan variera i svårighetsgrad från mild till svår.
Andra möjliga förklaringar
Perioral dermatit kan ofta förväxlas med andra hudtillstånd där liknande symtom uppträder, inklusive akne, rosacea, eksem och svampinfektioner. Det är viktigt att få en korrekt diagnos från en läkare för att kunna behandla symtomen effektivt.
Orsaker till perioral dermatit
Orsakerna till perioral dermatit är inte helt klarlagda. Det finns emellertid vissa faktorer som kan öka risken för att utveckla tillståndet. Dessa inkluderar användning av kortisonkrämer, kosmetika och hudvårdsprodukter, även exponering för solljus, värme och vind. Personer med atopiskt eksem har generellt en ökad risk för perioral dermatit.
Utredning och behandling
Diagnosen perioral dermatit ställs ofta efter en undersökning av utslagen, och inkluderar normalt även en genomgång av både patientens medicinska historia och livsstil. Val av medicinsk behandling respektive egenvård kan variera beroende på svårighetsgraden av tillståndet. Med vanliga behandlingsalternativ inkluderar användning av receptbelagda krämer, geler, antibiotika och milda ansiktsrengöringsprodukter.
Besvären brukar läka av sig själva inom loppet av några månader, men med receptbelagda läkemedel läker utslagen normalt snabbare. I vissa fall kan besvären pågå under en längre tid eller återvända.
Vad kan jag göra själv?
Egenvård är vanligtvis en viktig del av hanteringen av perioral dermatit. Det inkluderar att undvika användning av kortisonkrämer och kosmetika som kan irritera huden, vilket inkluderar många tjocka och täckande kosmetikprodukter, samt att välja milda hudvårdsprodukter. Normalt rekommenderas även att undvika överdriven ansiktstvätt för att minska irritation i drabbade områden. Det är också viktigt att skydda huden mot sol, värme och vind för att minska risken för att utslagen förvärras.
Andra möjliga orsaker
Perioral dermatit kan blandas ihop med andra hudsjukdomar som ger liknande symtom. Här är några exempel och hur de skiljer sig från just perioral dermatit:
Akne: Orsakar ofta komedoner (svarta eller vita prickar) och inflammerade utslag. Till skillnad från perioral dermatit, som brukar visa sig genom rodnad och blåsor runt munnen, kan akne förekomma över hela ansiktet, särskilt i T-zonen.
Rosacea: Ger upphov till rodnad på kinderna, näsan och pannan. Till skillnad från perioral dermatit, som är mer lokaliserad runt munnen och näsan, är rosacea mer utspritt i ansiktet.
Eksem: Eksem orsakar torra, kliande och ibland fjällande utslag. Medan perioral dermatit vanligtvis drabbar området runt munnen, kan eksem spridas till andra delar av kroppen, ofta på böjveck.
Läs mer
Ytterligare information om perioral dermatit finns nedan.
Perioral dermatit på 1177.
Perioral dermatit på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp för Perioral dermatit - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
Oftast uppträder sjukdomen utan någon tydlig anledning. Vanlig orsaker kan vara en längre tids användning av starka kortisonkrämer i ansiktet, på grund av långvarig applicering av mycket smink, feta hudvårdsprodukter eller oljor, eller på grund av hormoniell obalans.
Perioral dermatit kan ibland gå över av sig självt, särskilt om orsaken till uppblossning på huden är användningen av steroidkrämer och du slutar använda dessa. I många fall behövs emellertid receptbelagda eller receptfria läkemedel. Har du besvär som inte går över rekommenderas du därför konsultera medicinskt kunnig personal.
Perioral dermatit kännetecknas av rodnad, utslag och små blåsor runt munnen, näsan eller ögonen. Utslagen kan också klia mycket och ha en brännande eller stickande känsla.
För att minska besvären bör du undvika kortisonkrämer och kosmetika som kan irritera huden. Välj istället milda hudvårdsprodukter, undvik överdriven tvättning av ansiktet och skydda huden mot sol, vind och kyla.
För enkla fall av perioral dermatit kan milda hudvårdsprodukter eller ansiktsrengöringar hjälpa till att lindra irritation. Vid svårare fall kan det dock behövas receptbelagda läkemedel som antibiotikakrämer eller geler för att bli av med symtomen.
Nej, perioral dermatit är inte smittsamt. Det är en inflammatorisk hudsjukdom som kan bero på faktorer som stress eller användning av vissa hudvårdsprodukter.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till 3 dagar på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept när nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.