Perioral dermatit
Perioral dermatit är en vanlig hudsjukdom. Med rätt vård kan symtomen ofta lindras. Sök läkarhjälp för korrekt diagnos och behandling.
Medicinskt granskad
Granskad av: Specialistläkare hudsjukdomar Susanna Hartmann-Petersen
Senast uppdaterad: 14 May 2024

Vad är perioral dermatit?

Perioral dermatit är en vanlig hudsjukdom som kännetecknas av små, röda utslag runt munnen, näsan och ibland ögonen. Trots att tillståndet vanligtvis är ofarligt kan det orsaka både fysiskt obehag och kosmetiska bekymmer för dem som drabbas. Artikeln nedan beskriver perioral dermatit i ytterligare detalj, inklusive dess orsaker, symtom och behandlingsalternativ.

Symtom

Vanliga symtom kopplade till perioral dermatit inkluderar:

  • Rodnad, irritation och utslag runt munnen, näsan och ögonen

  • Fjällning eller flagnande hud

  • Stickningar eller brännande känsla i huden

Utslagen kan vara enstaka eller uppträda i grupper, och de kan variera i svårighetsgrad från mild till svår.

Andra möjliga förklaringar

Perioral dermatit kan ofta förväxlas med andra hudtillstånd där liknande symtom uppträder, inklusive akne, rosacea, eksem och svampinfektioner. Det är viktigt att få en korrekt diagnos från en läkare för att säkerställa lämplig behandling.

Orsaker till perioral dermatit

Orsakerna till perioral dermatit är inte helt klarlagda. Det finns emellertid vissa faktorer som kan öka risken för att utveckla tillståndet. Dessa inkluderar användning av kortisonkrämer, kosmetika och hudvårdsprodukter, även exponering för solljus, värme och vind. Personer med atopiskt eksem har generellt en ökad risk för perioral dermatit.

Utredning och behandling

Diagnosen perioral dermatit ställs ofta genom en fysisk undersökning av utslagen, och inkluderar vanligen även bedömning av patientens medicinska historia. Behandling och egenvård kan variera beroende på svårighetsgraden av tillståndet. Med vanliga behandlingsalternativ inkluderar användning av receptbelagda krämer, geler, antibiotika och milda ansiktsrengöringsprodukter.

Vad kan jag göra själv?

Egenvård är en viktig del av hanteringen av perioral dermatit. Det inkluderar att undvika användning av kortisonkrämer och kosmetika som kan irritera huden, samt att välja milda hudvårdsprodukter och undvika överdriven ansiktstvätt. Det är också viktigt att skydda huden mot sol, värme och vind för att minska risken för att utslagen förvärras.

Läs mer

Ytterligare information om perioral dermatit finns nedan.

Perioral dermatit på 1177.

Perioral dermatit på Dermnet (inkluderar bilder).

Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag

Våra hudläkare står redo att hjälpa dig med ditt hudproblem. Skapa ett ärende genom att svara på några frågor, ladda upp tre bilder . Du får svar inom 24 timmar och ingen remiss krävs.
Sök vård
från 250 kronor

Frågor & svar

Varför uppstår perioral dermatit?
+
Går perioral dermatit över av sig själv?
+
Varför finns Dr Hud?
+
Hur kvalificerade är era läkare?
+
Kan jag använda Dr Hud för alla hudåkommor?
+
Varför behöver jag ladda upp bilder?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+
Vad händer om jag behöver recept?
+