Rosacea
Rosacea (acne rosacea), är en kronisk hudsjukdom som kännetecknas av rodnad, utslag och ibland knottror på ansiktet.
Medicinskt granskad
Granskad av: Specialistläkare hudsjukdomar Susanna Hartmann-Petersen
Senast uppdaterad: 21 May 2024

Vad är rosacea?

Rosacea är en kronisk inflammatorisk sjukdom som huvudsakligen påverkar ansiktet. Den kännetecknas av rodnad, svullnad och utslag, särskilt på kinderna, näsan, hakan och pannan. Symtomen på rosacea kan variera från milda till svåra och kan ibland förväxlas med akne eller andra hudtillstånd.

Varför uppstår rosacea?

Orsakerna till rosacea är inte helt utredda, men det antas vara en kombination av genetiska, miljömässiga och inflammatoriska faktorer. Vissa faktorer som kan utlösa eller förvärra symtomen på rosacea inkluderar:

 • Heta drycker och kryddig mat: Konsumtion av heta drycker och kryddig mat kan utlösa rodnad och flushes hos personer med rosacea.

 • Alkohol: Alkohol, särskilt rödvin, kan vara en vanlig trigger för rosaceasymtom.

 • Exponering för solljus: Starkt solljus och extremt väder kan förvärra symtomen på rosacea.

 • Stress: Stress och ångest kan bidra till att förvärra symtomen på rosacea.

Har jag rosacea?

Diagnosen rosacea ställs vanligtvis av en hudläkare baserat på en klinisk bedömning av patientens symtom och hudens utseende. Det finns inga specifika test för att diagnostisera rosacea, men läkaren kan utföra olika tester för att utesluta andra hudtillstånd med liknande symtom. Symtomen på rosacea kan variera från person till person, men de vanligaste inkluderar:

 • Rodnad (Erytem): Detta är oftast det första symtomet på rosacea och kan vara tillfälligt eller konstant närvarande.

 • Flushes: Personer med rosacea kan uppleva episoder av plötslig rodnad eller flushes i ansiktet, vilket kan vara åtföljt av värme och brännande känslor.

 • Utslag (Papulopustulärt utslag): Utslaget i rosacea kan likna akne och kan bestå av små röda knölar, pustler eller finnar.

 • Förtjockad hud (Rhinofyma): I vissa fall kan rosacea leda till förtjockning av näsan och andra delar av ansiktet, vilket kan ge näsan en knölig eller oregelbunden form.

Hur behandlar man rosacea?

Behandlingen av rosacea syftar till att lindra symtomen och förhindra utbrott. Det finns flera olika behandlingsalternativ tillgängliga, inklusive:

 • Lokalbehandling: Läkemedel i form av krämer och geléer som innehåller metronidazol, azelainsyra eller ivermektin kan användas för att minska rodnad och inflammation i huden.

 • Orala antibiotika: Antibiotika som tetracyklin, doxycyklin eller minocyklin kan ordineras för att behandla inflammerade utslag och pustler i rosacea.

 • Laserbehandling: Laserterapi kan användas för att minska rodnad och blodkärl i ansiktet och förbättra hudens utseende.

Livsstil: Att undvika kända triggerfaktorer såsom alkohol, kryddig mat och starkt solljus kan bidra till att minska symtomen på rosacea.

Läs mer

Ytterligare information om rosacea finns nedan.

Rosacea på 1177.

Rosacea på Dermnet (inkluderar bilder).

Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag

Våra hudläkare står redo att hjälpa dig med ditt hudproblem. Skapa ett ärende genom att svara på några frågor, ladda upp tre bilder . Du får svar inom 24 timmar och ingen remiss krävs.
Sök vård
från 250 kronor

Frågor & svar

Vad händer om jag behöver recept?
+
Hur lång tid innan rosacea försvinner?
+
Vad gör rosacea värre?
+
Varför finns Dr Hud?
+
Hur kvalificerade är era läkare?
+
Kan jag använda Dr Hud för alla hudåkommor?
+
Varför behöver jag ladda upp bilder?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+