Akne
Bilder på akne
Innehåll
Vad är akne?
Akne (Acne vulgaris) är en vanlig hudsjukdom som kännetecknas av finnar, pormaskar och ibland cystor. Denna åkomma drabbar nästan alla någon gång i livet och förekommer främst i ansiktet, på bröstet, ryggen och axlarna. Akne uppstår i områden med många talgkörtlar och kan variera från lindrig till mycket svår.
Varför uppstår akne?
Akne har flera bakomliggande orsaker:
1. Hormonella förändringar
2. Överproduktion av talg
3. Överdriven tillväxt av hudceller
4. Bakterieinfektioner
5. Inflammation
Andra faktorer som kan påverka akne inkluderar genetik, stress, vissa typer av kosmetika och mediciner. Förståelse för dessa orsaker är avgörande för att utveckla effektiva, individanpassade behandlingsstrategier.
Typer av akne
Akne kan manifestera sig på olika sätt:
Mikrokomedoner: Tidigaste tecknet på akne, med knappt synliga hudförändringar.
Slutna pormaskar: Små vita knottror med stängda komedoner (en por som täcks av hud). Kallas ibland för vita pormaskar.
Öppna pormaskar: Mörka prickar där komedoner är öppna (poren är öppen och talgen inuti oxiderar i kontakt med luft). Kallas även svarta pormaskar.
Papler: Små, rosa eller röda bulor som känns ömma. Uppstår när inflammation bildas runt en tilltäppt por.
Noduli: Större och djupare knölar under huden, minst 1 cm i storlek. Är ofta smärtsamma och orsakas av mer omfattande inflammation.
Pustler: Papler (röda knölar) fyllda med gulaktigt var. Kan se ut som små finnar.
Cystor: Större, röda knölar orsakade av en djup och kraftig inflammation. De kan göra väldigt ont.
Behandling av akne
Behandlingsalternativen för akne är många, och varierar beroende på svårighetsgrad:
1. Lokalbehandling - Krämer, geler och lotioner med aktiva ingredienser som bensoylperoxid, salicylsyra eller retinoider. - Ofta effektivt för att minska talgproduktion och bekämpa bakterier.
2. Orala läkemedel - Antibiotika: Minskar inflammation och bekämpar bakterier. - Hormonella preventivmedel: Kan hjälpa kvinnor genom att reglera hormonnivåer. - Isotretinoin (Accutane): För svåra fall, förskrivs vanligtvis av hudläkare.
3. Kemisk peeling - Avlägsnar det yttersta hudlagret för att minska tilltäppta porer.
4. Ljusterapi - Speciellt blått ljus som kan minska bakterier och inflammation.
Val av behandling
Behandlingsvalet beror på aknetyp och svårighetsgrad:
Lindrig akne. Generellt rekommenderas enkel lokalbehandling, t.ex. receptfri bensoylperoxid, eller andra krämer, geler, eller lösningar som appliceras direkt på huden. Ibland ges recept på adapalen eller azelainsyra av en läkare.
Måttlig akne. Genom att kombinera två lokalbehandlingar kan ofta bättre effekt uppnås.
Svår akne. Orala läkemedel som tetracykliner (antibiotika) eller hormoner, ofta i kombination med lokalbehandling. Fortsatt lokalbehandling brukar rekommenderas för att aknen inte ska komma tillbaka.
Mycket svår akne. Isotretinoin är ett effektivt läkemedel för svårare akne, och kan ordineras efter konsultation med hudläkare. Behandling med isotretinoin kräver regelbundna blodprovskontroller, och får inte ges om minsta risk för graviditet i anslutning till behandlingen kan antas.
Livsstilsförändringar och förebyggande åtgärder
Utöver medicinsk behandling kan följande åtgärder förbättra hudens tillstånd:
1. Balanserad kost rik på frukt och grönsaker (Här kan du läsa mer om hur kosten påverkar akne)
2. Regelbunden motion
3. Tillräcklig sömn
4. Stresshantering genom t.ex. yoga eller meditation
5. Undvik att klämma på finnar för att förhindra ärrbildning och bakteriespridning
Andra möjliga orsaker
Akne kan blandas ihop med andra sjukdomar som ger liknande besvär. Här är några exempel:
Rosacea: Ger rodnad, synliga blodkärl och ibland finnar, men till skillnad från akne saknas pormaskar. Rosacea påverkar främst vuxna och uppstår oftast i ansiktet.
Hormonella utslag: Utslag som uppstår till följd av hormonella förändringar kan likna akne, men skiljer sig genom att de saknar pormaskar. Dessa utslag brukar uppstå kring käklinjen, hakan och ibland på halsen. De brukar visa sig vid graviditet, menstruationscykeln, eller hormonell obalans, som vid polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).
Genom att kombinera rätt behandling med hälsosamma livsstilsval kan de flesta hantera sin akne effektivt. Konsultera alltid en läkare eller hudspecialist för personlig rådgivning och behandling.
Läs mer
Ytterligare information om akne finns nedan.
Akneguiden - artiklar, tips och resurser om akne av Dr Hud.
Akne på 1177.
Akne på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp för Akne - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
Androgener, ett manligt könshormon som även finns hos kvinnor, är en av de främsta orsakerna till akne. Dessa hormoner är viktiga för kroppens utveckling, särskilt under tonåren, men kan också bidra till att akne uppstår. Androgener ökar talgproduktionen och kan påverka talgens sammansättning, vilket kan täppa till porerna och leda till inflammation i huden. Detta är en vanlig bakomliggande faktor till både ungdomsakne och hormonell akne hos vuxna.
Studier indikerar att livsmedel med högt glykemiskt index (livsmedel som höjer blodsockret snabbt efter att de ätits) och mejeriprodukter kan förvärra akne hos vissa personer. Mycket tyder även på att en balanserad kost rik på antioxidanter, omega-3-fettsyror och zink kan hjälpa till att reducera inflammation och stödja hudens läkningsprocess. Här kan du läsa mer om kostens inverkan på akne.
Solljus har en komplex inverkan på akne. Kortvarigt kan sol minska inflammation, men överexponering kan leda till uttorkning och ökad talgproduktion. Använd alltid solskydd med låg fetthalt (icke-komedogen) för att skydda huden. Vissa mediciner för aknebehandling kan göra huden extra känslig för solljus som exempelvis isotretinoin, det gäller då att vara extra försiktig.
Försök att inte klämma på finnarna, då det ökar risken för inflammation och ärrbildning. Mer skonsamma lokalbehandlingar med salicylsyra eller bensoylperoxid kan hjälpa för att förebygga ärrbildning. Ytterligare är solskydd också en viktig faktor som kan hjälpa till att främja läkningen av huden och motverka hyperpigmentering (pigmentfläckar på huden) som kan uppstå på grund av akne.
Det finns en del du kan göra själv för att minska besvären, även om det brukar ta lite tid.
Tvätta en eller två gånger om dagen*.
Undvik feta krämer.
Kläm inte.
Sola försiktigt.
Undvik mat som försämrar aknen.
Var försiktig med smink.
Om du besväras av kosmetiska skäl kan du dölja med täckstift**.
* Notera att akne inte beror inte på att huden är smutsig. Normalt rekommenderas att undvika överdriven rengöring och alltför frekvent användning uttorkande preparat, som riskerar att förvärra hudens tillstånd.
** Var noga med att konsultera medicinskt kunnig personal vid val av täckstift och andra kosmetiska produkter, för att minska risken att du förvärrar ditt medicinska tillstånd.
Om aknen är utbredd, smärtsam, ger upphov till inflammerade bölder eller påverkar din psykiska hälsa kan negativt kan det vara bra att söka hjälp.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till 3 dagar på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept när nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.