Akne
Akne är vanligt och kan påverka människor i alla åldrar. Det kan vara ett kosmetiskt bekymmer och påverka ens självförtroende och välbefinnande.
Medicinskt granskad
Granskad av: Specialistläkare hudsjukdomar Susanna Hartmann-Petersen
Senast uppdaterad: 21 May 2024

Vad är akne?

Akne, även känd som Acne vulgaris, är en hudsjukdom som resulterar i finnar, pormaskar och ibland cystor. Det kan förekomma var som helst på kroppen där talgkörtlar finns, men är vanligast i ansiktet, på bröstet, ryggen och axlarna. Det finns olika typer av akne, inklusive vanlig akne, cystisk akne och acne rosacea, var och en med sina egna karakteristiska drag och behandlingsmetoder.

Varför uppstår akne?

Orsakerna till akne är mångfaldiga och inkluderar hormonella förändringar, överproduktion av talg, överdriven tillväxt av hudceller, bakterieinfektioner och inflammation. Genetik, stress, användning av vissa kosmetika och mediciner kan också spela en roll i dess uppkomst. Det är viktigt att förstå dessa orsaker för att kunna utveckla effektiva behandlingsstrategier.

Hur behandlar man akne?

Det finns flera behandlingsalternativ tillgängliga för att hantera akne och förbättra hudens tillstånd:

  • Lokalbehandlingar: Krämer, geler och lotioner som innehåller aktiva ingredienser som benzoylperoxid, salicylsyra eller retinoider kan appliceras direkt på huden för att minska talgproduktionen och bekämpa bakterier.

  • Orala läkemedel: Antibiotika, hormonella preventivmedel (för kvinnor) och isotretinoin (Accutane) kan ordineras av läkare för att minska inflammation och reglera talgproduktionen.

  • Kemiska Peelingar: Kemiska peelingar kan användas för att avlägsna det yttersta lagret av huden, vilket minskar risken för tilltäppta porer och akneutbrott.

  • Ljusterapi: Ljusterapi, särskilt med blått ljus, har visat sig vara effektivt för att minska bakterier och inflammation i huden.

Vilken behandling bör jag använda?

Vilket eller vilka behandlingar som passar bäst beror på vilken typ av akne du har samt om den är lindrig, måttlig eller svår. Läkemedlen angriper aknen på olika sätt.

  • Vid lindrig akne rekommenderas först lokalbehandling, det vill säga krämer, geler, eller lösningar som appliceras direkt på huden. Läkemedel med bensoylperoxid finns att köpa receptfritt på apotek. Du kan också få recept på adapalen eller azelainsyra av en läkare.

  • Vid måttlig akne kan du behöva kombinera två ämnen genom att använda två läkemedel för lokalbehandling.

  • Vid svår akne kan lokalbehandling inte ge tillfredsställande resultat. Då kan en läkare ordinera orala läkemedel i form av kapslar eller tabletter som innehåller tetracykliner (som innehåller antibiotika) eller hormoner. Vid behandling med antibiotika är det bra att kombinera med en lokalbehandling på huden och även fortsätta med det efter behandlingen med antibiotika för att inte aknen ska komma tillbaka.

  • Om inget annat hjälper, eller om aknen anses vara mycket svår, kan en läkare ordinera isotretinoin. En sådan ordination sker i princip alltid efter konsultation med en hudläkare då isotretinoin kan ge större biverkningar och skada fostret vid graviditet. Isotretinoin får inte kombineras med lokalbehandling.

Livsstilsförändringar och förebyggande åtgärder

Förutom medicinsk behandling kan vissa livsstilsförändringar också bidra till att förbättra hudens tillstånd och minska risken för akne. Detta inkluderar en hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker, regelbunden motion, tillräckligt med sömn och stresshanteringstekniker som yoga eller meditation. Det är också viktigt att undvika att klämma på finnar, eftersom detta kan leda till ärrbildning och spridning av bakterier.

Läs mer

Ytterligare information om akne finns nedan.

Akne på 1177.

Akne på Dermnet (inkluderar bilder).

Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag

Våra hudläkare står redo att hjälpa dig med ditt hudproblem. Skapa ett ärende genom att svara på några frågor, ladda upp tre bilder . Du får svar inom 24 timmar och ingen remiss krävs.
Sök vård
från 250 kronor

Frågor & svar

Vad ska man undvika när man har akne?
+
Vilka hormoner orsakar akne?
+
Varför finns Dr Hud?
+
Hur kvalificerade är era läkare?
+
Kan jag använda Dr Hud för alla hudåkommor?
+
Varför behöver jag ladda upp bilder?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+
Vad händer om jag behöver recept?
+