Upptäck hur rätt kost kan hjälpa till att minska akne och förbättra din hy naturligt.
Upptäck hur rätt kost kan hjälpa till att minska akne och förbättra din hy naturligt.
Akne uppstår när hudens porer täpps till av döda hudceller, olja och ibland bakterier. Under puberteten kan hormoner öka produktionen av talg, vilket förvärrar akne. Hormonerna som påverkar talgproduktionen fortsätter ofta att vara aktiva i vuxen ålder, vilket gör att många vuxna också drabbas av akne.
En balanserad kost spelar en viktig roll för att stödja kroppens naturliga funktioner, inklusive hudens hälsa.
Glykemiskt index (GI) är ett mått på hur snabbt kolhydrater i mat höjer blodsockernivåerna. Så kallade "hög-GI-livsmedel", som vitt bröd och sockerhaltiga drycker, orsakar snabba blodsockertoppar, medan låg-GI-livsmedel, som fullkorn och baljväxter, ger en långsammare och mer stabil blodsockerhöjning. En diet med lågt glykemiskt index, som färska grönsaker, baljväxter och fullkorn, kan därför hjälpa till att kontrollera blodsocker och minska risken för akne och inflammation.
Livsmedel med högt glykemiskt index orsakar däremot snabba blodsockertoppar, vilket kan trigga inflammation och överproduktion av talg, två faktorer som ökar risken för akne. Exempel på sådana livsmedel är vitt bröd, potatischips och sockerhaltiga drycker.
Studier visar att en kost med lågt glykemiskt index kan ha en positiv effekt på akne. I en studie där 2 258 patienter följde en sådan diet rapporterade 87 % att de hade mindre akne, och 91 % behövde mindre medicinering. En annan studie från Australien visade att unga män som åt en låg-glykemisk kost i 12 veckor hade märkbart mindre akne än de som åt en traditionell västerländsk kost. Detta stöds av en koreansk studie där patienter som följde en sådan kost i 10 veckor upplevde signifikanta förbättringar .
Flera studier visar att konsumtion av komjölk, oavsett om den är fet, lätt eller skummad, kan kopplas till ökad risk för akne. En studie på över 47 000 kvinnor i USA visade att de som drack två eller fler glas mjölk per dag hade 44 % högre risk att utveckla akne (i just denna studie drack deltagarna skummad mjölk, vilket eventuellt kan ha andra effekter än den mjölk som normalt säljs i Sverige).
Studiens resultat tyder på att hormoner som finns naturligt i mjölk kan öka inflammationen i kroppen, vilket i sin tur kan påverka talgkörtlarna och öka risken för tilltäppta porer.
En annan studie på pojkar i åldern 9 till 15 år visade liknande resultat: de som drack mest mjölk hade också högre risk för akne . Det är dock viktigt att notera att yoghurt och ost, som också är mjölkprodukter, inte har visat samma effekt, vilket antyder att det kan vara specifika ämnen i just flytande mjölk som är problematiska.
Att välja livsmedel med lågt glykemiskt index - som fullkorn, baljväxter och grönsaker - kan minska risken för akne. Denna typ av mat stabiliserar blodsockret och förhindrar inflammation i huden. Studier visar också att mat rik på omega-3-fettsyror, zink och antioxidanter kan ha positiva effekter på huden genom att minska inflammation och förbättra hudens förmåga att stå emot infektioner.
Fet fisk som lax och makrill
Pumpafrön och nötter
Mörkgröna bladgrönsaker som spenat
Blåbär och andra bär med högt antioxidantinnehåll
Probiotika har också visat sig vara gynnsamma för huden, särskilt för att förbättra upptaget av vissa aknemediciner som isotretinoin.
Även om kost inte är den enda faktorn som påverkar akne, kan vissa kostval minska risken för utbrott och förbättra effektiviteten av aknebehandling. Att följa en kost med lågt glykemiskt index, undvika komjölk och inkludera “hudvänliga” näringsämnen kan vara en enkel men kraftfull strategi för att förbättra hudens hälsa, och undersöka en koppling mellan kosthållning och dina aknebesvär.
För långvariga eller mer komplexa besvär är det dock viktigt att även säkerställa en bra hudvårdsrutin och konsultera relevant medicinsk expertis.
---
1. Rouhani P, Berman B, et al. “Poster 706: Acne improves with a popular, low glycemic diet from South Beach.” J Am Acad Dermatol. 2009;60(3, suppl 1):AB14.
2. Smith RN, Mann NJ, et al. “The effect of a high-protein, low glycemic–load diet versus a conventional, high glycemic–load diet on biochemical parameters associated with acne vulgaris: A randomized, investigator-masked, controlled trial.” J Am Acad Dermatol. 2007;57(2):247-56.
3. Kwon HH, Yoon JY, et al. “Clinical and histological effect of a low glycaemic load diet in treatment of acne vulgaris in Korean patients: a randomized, controlled trial.” Acta Derm Venereol. 2012;92(3):241-6.
5. Adebamowo CA, Spiegelman D, et al. “High school dietary dairy intake and teenage acne.” J Am Acad Dermatol. 2005;52(2):207-14.
6. Adebamowo CA, Spiegelman D, et al. “Milk consumption and acne in adolescent girls.” Dermatol Online J. 2006;12(4):1.