Psoriasis
Psoriasis är en kronisk sjukdom som påverkar huden och ibland även lederna. Det är en vanlig hudåkomma som drabbar människor runt om i världen.
Medicinskt granskad
Granskad av: Specialistläkare hudsjukdomar Susanna Hartmann-Petersen
Senast uppdaterad: 21 May 2024

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en kronisk autoimmun sjukdom som påverkar hudens tillväxtcykel. Vid psoriasis aktiveras immunsystemet av misstag, vilket leder till en överproduktion av hudceller. Detta resulterar i uppkomsten av röda, fjällande fläckar på huden, kända som plack. Dessa plack kan förekomma på olika delar av kroppen och kan vara besvärliga för de som lider av sjukdomen.

Orsakerna till psoriasis är multifaktoriella och inkluderar genetiska predispositioner samt miljömässiga faktorer. Personer med en familjehistoria av psoriasis löper en högre risk att utveckla sjukdomen, vilket tyder på en ärftlig komponent. Miljöfaktorer som stress, infektioner och vissa läkemedel kan också utlösa eller försämra symtomen hos vissa individer.

Symtom och diagnos av psoriasis

Psoriasis manifesterar sig ofta som röda och fjällande fläckar på huden, vanligtvis åtföljda av klåda och obehag. Dessutom kan psoriasis också påverka naglarna och orsaka förändringar såsom gropar, förtjockning eller färgförändringar. För att diagnostisera psoriasis utför en hudläkare vanligtvis en klinisk bedömning av patientens hud och kan ibland ta en hudbiopsi för att bekräfta diagnosen och utesluta andra hudsjukdomar.

Behandling och hantering av psoriasis

Behandling av psoriasis syftar till att lindra symtomen, förhindra återkommande utbrott och förbättra livskvaliteten för patienten. Det finns flera behandlingsalternativ tillgängliga:

  • Lokala behandlingar: såsom krämer och salvor innehållande steroider eller tjära kan appliceras på placken för att minska inflammation och fjällning. Dessa behandlingar kan bidra till att lindra klåda och förbättra hudens utseende.

  • Ljusbehandling fototerapi: innebär exponering för ultraviolett ljus under övervakning av en läkare. Denna behandlingsmetod kan hjälpa till att minska inflammationen och förbättra hudens tillstånd. Det finns olika former av fototerapi, inklusive bredbands- och smalbands-UVB-ljus samt PUVA-behandlingar.

  • Systematiska läkemedel: vid svår psoriasis kan läkare ordinera systemiska läkemedel såsom methotrexate, acitretin eller cyclosporine. Dessa läkemedel tas antingen oralt eller genom injektion och fungerar genom att undertrycka immunsystemets överreaktivitet och därigenom minska inflammationen.

  • Biologiska läkemedel: är en typ av behandling som riktar sig mot specifika delar av immunsystemet som är involverade i psoriasis. Dessa läkemedel, såsom TNF-alfa-blockerare eller IL-17-hämmare, administreras vanligtvis som injektioner och kan vara effektiva för svårare fall av psoriasis.

Livsstilsförändringar och förebyggande åtgärder

Utöver medicinsk behandling kan vissa livsstilsförändringar och förebyggande åtgärder också bidra till att hantera psoriasis och minska risken för utbrott. Att undvika stress, att sluta röka, att begränsa alkoholkonsumtionen och att använda mjukgörande krämer kan alla vara fördelaktiga för personer med psoriasis. Dessutom kan en hälsosam kost rik på antiinflammatoriska livsmedel såsom frukt, grönsaker, fullkorn och fet fisk också vara fördelaktig för personer med psoriasis.

Framtiden för psoriasisforskning

Psoriasisforskningen fortsätter att utvecklas och nya behandlingsalternativ undersöks ständigt. Framsteg inom områden som genetik, immunologi och bioteknik har öppnat nya dörrar för behandling av sjukdomen. Det är viktigt att fortsätta stödja forskningen och investera i nya terapier för att förbättra livskvaliteten för dem som lider av psoriasis.

Läs mer

Ytterligare information om psoriasis finns nedan.

Psoriasis på 1177.

Psoriasis på Dermnet (inkluderar bilder).

Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag

Våra hudläkare står redo att hjälpa dig med ditt hudproblem. Skapa ett ärende genom att svara på några frågor, ladda upp tre bilder . Du får svar inom 24 timmar och ingen remiss krävs.
Sök vård
från 250 kronor

Frågor & svar

Smittar psoriasis?
+
Vad kan utlösa sjukdomen hos äldre?
+
Varför finns Dr Hud?
+
Hur kvalificerade är era läkare?
+
Kan jag använda Dr Hud för alla hudåkommor?
+
Varför behöver jag ladda upp bilder?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+
Vad händer om jag behöver recept?
+