Ringorm
Innehåll
Vad är ringorm?
Ringorm är en svampinfektion som kännetecknas av ringformade kliande utslag på huden. Utslagen brukar fjälla i kanten. Det är vanligast att bli smittad av djur, men du kan även bli smittad av människor. I de flesta fall kan du behandla ringorm själv med svampdödande salva.
Allmänt om ringorm
Ringorm, som även kallas för revorm eller tinea corporis på läkarspråk, är en ofarlig svampinfektion som orsakas av trådsvamp. Namnet ringorm kommer från de röda, ringformade hudutslagen. Det är vanligast att smittas av djur – katter, hundar, marsvin och kaniner eller till exempel nötkreatur och grisar. Infektionen smittar sällan mellan människor, men kan ibland överföras vid exempelvis kontaktidrott som brottning. Ringorm förekommer även i hårbotten och kallas då tinea capitis.
Symtom vid ringorm
Ringorm brukar orsaka cirkelformade hudutslag som kliar. De sitter ofta i ansiktet, på bröstet eller på armarna och benen. Inkubationstiden, tiden mellan smittotillfälle och symtom, kan variera från några dagar till ett par veckor.
Utslagen har ofta en röd, upphöjd kant som kan vara torr och fjälla. Huden innanför själva ringen kan bli röd och knottrig, men ser ibland helt normal ut. Storleken varierar från någon millimeter till flera centimeter i diameter. Utslagen blir efter hand större och kan flyta ihop. I svåra fall kan infektionen leda till djupa varbildningar.
Om du har sår i hårbotten eller kliande hårbotten kan det också vara tecken på ringorm. Då kan du få kala fläckar eller fjällande utslag i håret. Samma symtom kan förekomma om du har ringorm i skägget.
Andra tänkbara förklaringar
Röda, kliande hudutslag kan ha många olika förklaringar. Det kan till exempel vara tecken på andra typer av hudsvamp. Psoriasis och olika eksem, exempelvis atopiskt eksem, kan ge liknande symtom. Ibland rör det sig istället om en virusinfektion, till exempel medaljongsjuka.
Om du har besvär i hårbotten kan det även bero på andra svampinfektioner, till exempel mjälleksem.
Orsaker till ringorm
Ringorm är en infektion som orsakas av trådsvamp, så kallade dermatofyter, som kan tränga in i huden om du har nedsatt immunförsvar eller känslig hud. Huden är särskilt känslig om du till exempel har ett sår eller eksem, men även om du svettas mycket – svetten sköljer bort svampdödande oljor från huden och gör den mer infektionskänslig. Ringorm smittar båda från djur till människa men även överföras mellan människor.
Behandling vid ringorm
Ringorm behandlas som regel med svampdödande salva. Om salvan inte hjälper kan du behöva receptbelagda läkemedel. Vid svåra eller särskilt utbredda utslag kan det krävas ett odlingsprov från den angripna huden för att säkerställa diagnosen. Långdragna besvär kan behöva utredas vidare för att utesluta bakomliggande sjukdomar.
Vid ringorm i hårbotten krävs odlingsprov och handläggning via hudklinik innan behandling sätts in. Eftersom det ofta är djur som bär på smittan bör även husdjur undersökas av veterinär och eventuellt behandlas mot ringorm.
Vad kan jag göra själv?
Om du får ringorm kan du behandla den själv med receptfri salva som finns på apotek. Det gäller även barn som har ringorm på huden.
Ringorm smittar ofta från djur till människa och därför är det viktigt att även husdjur med ringorm behandlas. Om du arbetar nära djur på till exempelvis ett lantbruk kan kor, grisar eller andra djur behöva behandling. Ett djur med ringorm kan fläckvis tappa pälsen och få röd, fjällande och kliande hud – kontakta en veterinär för diagnos och läkemedel.
Så här kan du minska risken för smittspridning:
Undvik direktkontakt med smittade personer
Avstå från kontaktidrott vid eventuell smittorisk
Behandla även husdjur om de visar tecken på ringorm.
När bör jag söka vård?
Sök vård om du har utslag som täcker stora delar av huden eller om du trots receptfri behandling inte blir bättre efter två veckor.
Läs mer
Ytterligare information om ringorm finns nedan.
Ringorm på 1177.
Ringorm på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
Ringorm hos hästar läker i allmänhet ut på åtta till tolv veckor, även utan behandling. Hästar behandlas vanligen ändå eftersom infektionen kan vara mycket smittsam mellan hästar och även smittar människa och undantagsvis andra djur.
När du har drabbats av ringorm kan du undvika att smitta andra i din närhet genom att: undvika kroppskontakt med andra människor. inte träna i gemensamma lokaler tills infektionen läkt ut. inte låna ut kläder, sängkläder eller handdukar till någon annan.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till en vecka på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept för de läkemedel för vilka nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.