Eksem
Bilder på eksem
Innehåll
Vad är eksem?
Eksem är en vanlig hudreaktion som förekommer i alla åldrar, även om det är vanligare hos barn. Cirka 20 procent av befolkningen lider av eksem. Det kan bero på olika faktorer och kan visa sig på olika sätt på olika delar av kroppen. Eksem kan vara allergiska eller icke-allergiska, tillfälliga eller återkommande. Trots att det ofta orsakar klåda, är det inte smittsamt.
Gemensamt för alla typer av eksem är att hudens yttersta lager blir känsligt och skadat, vilket försvagar hudens naturliga skyddsbarriär och ökar risken för infektioner.
Symtom av eksem
Eksem kan uppstå var som helst på kroppen, vanligtvis på händer, fötter och böjveck. Symtomen inkluderar röd, torr hud som kan fjälla och klia. Ibland kan det uppstå små blåsor eller sårskorpor vid kliande. Olika typer av eksem har olika kännetecken, till exempel:
Atopiskt eksem - vanligast hos barn, även kallat böjveckseksem.
Kontakteksem - orsakat av allergiska reaktioner på ämnen som nickel eller latex.
Handeksem - vanligast hos kvinnor och orsakat av skadad hud.
Ögonlockseksem - som kännetecknas av kliande och svullna ögonlock.
Soleksem - en rektion på solens UV-strålning.
Mjälleksem - orsakat av svampinfektion.
Andra typer inkluderar pomfolyx, mynteksem och underbenseksem.
Eksem kan även förekomma på ovanliga ställen som öron, hörselgångar och underliv där receptbelagda läkemedel kan behövas.
Orsaker till eksem
Eksem uppstår på grund av inflammation i huden ofta på grund av skadad hudbarriär eller allergiska reaktioner. Exempel på reaktioner är:
Starka rengöringsmedel
Allergener som nickel eller latex
Genetiska faktorer kan öka risken för eksem.
Andra faktorer inkluderar kyla, stress och infektioner.
Utredning och behandling
Behandling av eksem innebär att minska inflammationen och återställa hudens hälsa. Det inkluderar att undvika irriterande ämnen, använda mjukgörande salva och vid behov kortisonsalva. Svåra fall kan kräva allergiutredning eller odling. Behandlingen varierar beroende på typ av eksem, ibland krävs receptbelagda läkemedel eller ljusbehandling.
Egenvård och symtomlindring
Personer med eksem kan lindra symtomen genom att använda mjukgörande salva regelbundet för att återfukta huden och undvika ämnen som kan utlösa allergiska reaktioner. Kortisonsalva kan användas för att minska klåda och inflammation. Att undvika att klia och hålla huden torr och ren är också viktigt.
När ska jag söka vård?
Sök vård om eksemet inte förbättras med egenvård, om det finns vätskande sår eller om eksemet sprider sig. Akutvård behövs om eksemet plötsligt försämras, till exempel i samband med en infektion.
Läs mer
Ytterligare information om eksem finns nedan.
Eksem på 1177.
Eksem på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
Ny forskning om atopiskt eksem visar att det inte bara är kvalster utan också jästsvampar som triggar igång eksemet. Personer som är känsliga för både kvalster och svamp har också svårare besvär än andra.
Atopisk hud kan tvättas normalt. Svett och smuts irriterar ofta huden och förvärrar klådan och därför kan man vid behov ta en kort dusch dagligen. Vattnet bör vara mycket svalt, eftersom hett eller kallt vatten ofta torkar ut huden ännu mer.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till en vecka på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept för de läkemedel för vilka nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.