Vattkoppor
Innehåll
Vad är vattkoppor?
Vattkoppor är en vanlig och smittsam infektionssjukdom som huvudsakligen drabbar barn. Den orsakas av varicella-zosterviruset som överförs genom direktkontakt mellan personer eller genom luftburna droppar när en smittad person hostar, nyser eller andas ut. Vanligtvis blir man immun mot vattkoppor efter att ha genomgått sjukdomen som barn eller genom vaccination. Detta innebär att de som har haft vattkoppor en gång i allmänhet inte får det igen. Vaccination mot vattkoppor är vanligt i många länder och har varit en effektiv strategi för att minska sjukdomsförekomsten.
Symtom
Symtomen på vattkoppor börjar vanligtvis visa sig mellan 10 och 20 dagar efter att en person har blivit smittad. Symtomen på vattkoppor kan variera i svårighetsgrad, men de vanligaste inkluderar:
Röda vätskefyllda blåsor på huden: dessa blåsor är oftast det mest karakteristiska symtomet på vattkoppor och kan förekomma över hela kroppen, inklusive i hårbotten, munnen och könsorganen.
Klåda: den intensiva klådan orsakad av blåsorna kan vara mycket obehaglig, särskilt för barn och kan leda till sömnproblem och irritation.
Feber: en feberreaktion är vanligt förekommande vid vattkoppor, särskilt i början av sjukdomen när immunförsvaret bekämpar viruset.
Trötthet och huvudvärk: många som drabbas av vattkoppor upplever även generell trötthet och huvudvärk, vilket kan vara en följd av kroppens kamp mot infektionen.
Sårskorpor: efter att blåsorna har brustit bildas sårskorpor som gradvis läker över tid.
Behandling
Det finns ingen specifik behandling för vattkoppor, men symtomen kan lindras med viss medicinering. Feber kan dämpas med receptfria smärtstillande medel och för att lindra klåda kan antihistaminer eller lokalt applicerade krämer användas. Vid svår klåda kan det vara nödvändigt med starkare mediciner, och i vissa fall kan läkare ordinera antivirala läkemedel.
Vattkoppor hos barn
Barn drabbas oftast av vattkoppor i förskoleåldern, och symtomen tenderar att vara mildare jämfört med när sjukdomen drabbar vuxna. För barn är typiska symtom feber och utslag, medan vuxna kan uppleva allvarligare komplikationer såsom lunginflammation. Viruset ger vanligtvis livslång immunitet vilket innebär att de som har haft vattkoppor vanligtvis inte får det igen, men viruset kan ibland ligga kvar i kroppen och orsaka bältros senare i livet. Det är viktigt att vaccinera barn för att förebygga vattkoppor och deras eventuella komplikationer.
Spädbarn
Risken för spädbarn att få vattkoppor är relativt låg eftersom de vanligtvis får antikroppar från modern som ger ett visst skydd. Om modern inte har haft vattkoppor eller blivit vaccinerad kan spädbarnets symtom vara allvarliga och kräva medicinsk vård.
När ska man söka vård?
Det är viktigt att vara uppmärksam på när vård ska sökas. Det inkluderar till exempel situationer där barn under sex månader får vattkoppor, när allmäntillståndet påverkas av sjukdomen, vid långvarig feber, särskilt hos personer med nedsatt immunförsvar eller hos gravida kvinnor, och om utslagen blir infekterade eller orsakar allvarlig klåda.
Hosta eller feber som återkommer efter att utslagen har läkt kan vara tecken på komplikationer som lunginflammation, och i sådana fall ska vård sökas omedelbart.
Läs mer
Ytterligare information om vattkoppor finns nedan.
Vattkoppor på 1177.
Vattkoppor på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
Inkubationstiden för vattkoppor kan variera, men flesta blir sjuka ungefär två veckor efter att de har smittats.
Vattkoppor smittar mest från några dagar innan utslagen visar sig till ungefär sex dagar efter att de har börjat synas, och symtomen under denna tid kan av många upplevas som obehagliga. Vattkoppor kan emellertid smitta tills alla vattkoppor har torkat in och blivit sårskorpor.
Vattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom. Därför är det viktigt att barn stannar hemma, inte bara för att tillfriskna, utan också för att minska risken för smitta. Grundprincipen är att stanna hemma tills det inte uppstår några nya vattkoppor och att de som finns har torkat.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till en vecka på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept för de läkemedel för vilka nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.