Höstblåsor är en vanlig hudåkomma under sensommaren och hösten, och orsakas av mild virus. Oftast drabbas barn, särskilt när de återvänder till förskolan eller skolan efter sommarlovet. Ibland kan det uppstå mindre "epidemier", vilket resulterar i att många barn drabbas samtidigt. Även om höstblåsor är vanligast bland barn under tio år kan viruset smitta även äldre barn och vuxna.
Smittspridningen av höstblåsor sker främst genom nära kontakt, och är som mest smittsam före eller vid bildandet av blåsor. Det är utmanande att förhindra spridningen eftersom viruset ofta har överförts redan innan tydliga symtom uppstår.
De flesta drabbas endast av höstblåsor en gång under livet.
Symtom vid höstblåsor:
Feber, trötthet och minskad aptit
Blåsor runt munnen och i munnen
Blåsor på händer och fötter, inklusive handflator och fotsulor
Klåda och smärta
Ibland kan höstblåsor utvecklas under naglarna, vilket kan resultera i att både barn och vuxna förlorar naglar efter att infektionen har läkt. Denna företeelse klassas inte som en allvarlig medicinsk komplikation, och är inte heller kopplad till någon underliggande sjukdom.
I sällsynta fall kan höstblåsor ta en mer allvarlig väg och leda till komplikationer såsom hjärnhinneinflammation.
Höstblåsor är en smittsam infektion som överförs genom nära kontakt med individer som är bärare av viruset. Vanligtvis orsakas sjukdomen av "coxsackievirus", en typ av enterovirus. Det kan ibland resultera i mindre epidemier, särskilt på platser som förskolor, vanligtvis under sensommaren eller hösten.
Höstblåsor läker oftast av sig själva inom en vecka och kräver vanligtvis ingen specifik behandling. Smärtlindring och febernedsättande medel kan användas vid behov för att lindra obehag. Vid hög feber är det viktigt att dricka ordentligt för att undvika uttorkning. En mjuk kost kan lindra obehaget i munnen, och kylbalsam kan användas för att minska klåda och obehag.
Undvik sur och salt mat om blåsorna gör ont i munnen.
Drick ordentligt för att motverka uttorkning vid hög feber.
Använd kylbalsam för att lindra klåda.
Tänk på att undvika läkemedel med acetylsalicylsyra hos barn under 18 år utan läkares rekommendation.
Ytterligare information om höstblåsor finns nedan.
Höstblåsor på 1177.
Höstblåsor på Dermnet (inkluderar bilder).
Barn kan gå till förskolan eller skolan om hen mår bra och orkar delta i de vanliga aktiviteterna, och du och andra i hushållet kan normalt gå till jobbet.
När höstblåsor upptäcks på en förskola eller skola har smittan ofta redan spridits. Det är därför svårt att stoppa smittan genom att hålla barn med blåsor hemma.
Barnets allmäntillstånd, det vill säga hur barnet äter, sover och orkar delta i de vardagliga aktiviteterna, avgör när det ska vara hemma. Många gånger kan ett barn vara aktivt hemma men orkar inte vara med i barn-gruppen, och rekommenderas för barnets egen skull då att stanna hemma.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till en vecka på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept för de läkemedel för vilka nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.