Keratosis pilaris
Bilder på keratosis pilaris
Innehåll
Vad är keratosis pilaris?
Keratosis pilaris, ibland kallat "kycklinghud", är en vanlig hudåkomma som orsakar små knottror på huden, liknande gåshud eller små finnar. Denna hudreaktion uppstår oftast på armarna, låren eller ansiktet. Knottrorna är helt ofarliga och förekommer både hos barn och vuxna. Vid kombination av keratosis pilaris och inflammerad hud eller eksem kan läkemedelsbehandling vara nödvändig.
Symtom på keratosis pilaris
Keratosis pilaris kännetecknas av millimeterstora upphöjningar eller knottror som kan kännas som sandpapper. Knottrorna är hudfärgade, bruna eller rodnade och kan förekomma i stort antal. Vanligtvis syns de på benen och överarmarna, men de kan även uppstå i ansiktet, på ryggen, bröstkorgen eller skinkorna.
Vanliga symtom inkluderar:
Små knottror på huden
Inflammerade knottror som kan orsaka röd, varm och öm hud
Klåda
Det är också vanligt att ha torr hud eller atopiskt eksem i samband med keratosis pilaris.
Orsaker till keratosis pilaris
Keratosis pilaris orsakas av en överproduktion av keratin som klumpar ihop sig under huden och bildar hårda, små knottror som kan täppa igen hårsäckarnas utförsgångar.
Faktorer som ökar risken för keratosis pilaris:
Torr hud
Ärftlighet
Atopiskt eksem
Fetma
Behandling av keratosis pilaris
Keratosis pilaris kräver oftast ingen behandling. En läkare kan ställa diagnosen genom att undersöka huden. Även om tillståndet inte kan botas, finns det både receptfria och receptbelagda läkemedel som kan minska knottrornas synlighet. Mjukgörande krämer som innehåller karbamid eller salicylsyra kan minska knottrigheten och irritationen. Vid infekterade knottror kan lokal behandling som lindrar inflammationen behövas. Mjukgörande salvor och kortison används vid kombination med atopiskt eksem.
För kosmetisk lindring finns alternativ såsom kemiska peeling, men dessa bekostas i allmänhet av patienten själv.
Egenvård av keratosis pilaris
För att lindra symtomen kan du använda mjukgörande och fuktighetsbevarande lotion eller kräm. Mild peeling med AHA/BHA-syror kan också vara effektiv, men undvik att skrubba för hårt för att inte irritera huden.
Tips för att lindra besvär:
Håll huden mjuk med fuktighetsbevarande lotion
Använd mild hudrengöring, undvik parfym och uttorkande produkter
Utför mild peeling utan att skrubba för hårt
Torka huden försiktigt genom att klappa den torr med en handduk
Undvik att klämma och klia på knottrorna då detta kan leda till infektion
När bör jag söka vård?
Om dina utslag blir irriterade och inflammerade trots egen behandling, eller om du är osäker på din diagnos, bör du boka en tid hos en vårdgivare. En individuell bedömning görs då normalt baserat på dina symtom och sjukdomsbakgrund.
Andra möjliga orsaker
Keratosis pilaris kan ibland blandas ihop med andra hudsjukdomar. Några exempel är:
Hårsäcksinflammation (Follikulit): En inflammation i hårsäckarna som kan orsaka smärtsamma eller kliande utslag, till skillnad från de torra knottrorna vid keratosis pilaris som inte kliar.
Akne: Orsakar finnar och pormaskar, ofta med inflammerade lesioner.
Läs mer
Ytterligare information om keratos pilaris finns nedan.
Keratos pilaris på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp för Keratosis pilaris - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
Keratin är ett naturligt protein i kroppen som stärker både hud och naglar.
Om du har en överproduktion av keratin täpps hårsäckarna igen, vilket gör att keratinet i kroppen klumpar ihop sig under huden och hudens hårsäckar börjar bukta ut. Den exakta orsaken till keratosis pilaris är fortfarande okänd.
Vanliga tips för egenvård av keratosis pilaris:
Håll huden mjuk och smörj in med fuktighetsbevarande och mjukgörande hudkräm, gärna med karbamid.
Välj mild hudrengöring, då parfymerade och uttorkande produkter kan förvärra besvären.
Använd mild peeling med fruktsyra, och undvik inte skrubba för hårt.
Var noga med att iakttaga försiktighet när du torkar huden – ”klappa” den torr med handduk istället för att gnida mot huden.
Keratosis pilaris kan minska med åldern, särskilt under tonåren och tidig vuxenåldern, men det kan också kvarstå livet ut. Om man hittar rätt hudvårdsrutin och mjukgörande produkter kan man effektivt hantera och minska knottrorna.
Keratosis pilaris är genetiskt betingat och förekommer ofta tillsammans med andra hudtillstånd, som exempelvis eksem. Det har visat sig att personer med atopisk dermatit har större benägenhet att utveckla keratosis pilaris.
Ja, keratosis pilaris är ärftligt. Om en förälder har keratosis pilaris är det större sannolikhet att barnen också utvecklar det. Den genetiska kopplingen gör att vissa personer är mer benägna att få keratosis pilaris. Det är även vanligt att personer med sjukdomen också har andra hudproblem som atopiskt eksem eller torr hud. Trots att det är ärftligt är det ofarligt och påverkar inte den allmänna hälsan.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till 3 dagar på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept när nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.