Loppbett

Loppor är små parasiter vars bett orsakar kliande utslag. Besvär orsakade av loppor kan begränsas genom bland annat hygienåtgärder och myggmedel.
Medicinskt granskad
Granskad av: Susanna Hartmann-Petersen, Specialistläkare hudsjukdomar
Senast uppdaterad: 25 september, 2024

Vad är loppbett?

Loppor är små, blodsugande parasiter som ofta finns på husdjur som katter, hundar och fåglar. Dessa parasiter kan ibland bita människor och orsaka små, kliande utslag på huden. Lopporna saknar vingar men har kraftiga bakben som gör att de kan hoppa långa sträckor, både mellan djur och från djur till människa, och kan därför lätt spridas.

Symtom på loppbett

  • Loppbett märks oftast av små röda utslag på överkroppen.

  • Utslagen kan variera i storlek, från några millimeter upp till cirka en centimeter i diameter.

  • Ibland kan utslagen ha ett litet sår i mitten, vilket kan vara resultatet av att parasiten bitit ett "provbett".

  • Det är vanligt att flera bett förekommer i närheten av varandra.

Behandling av loppbett

Loppbett försvinner vanligtvis av sig själva över tid, men det finns sätt att lindra de obehag som dessa orsakar. För att minska klådan kan kylbalsam, alsolsprit eller receptfri hydrokortisonsalva användas lokalt på de drabbade områdena. När du drabbats av loppor är viktigt att undvika att klia på betten eftersom det kan leda till infektioner och förlänga läkningstiden.

Förebyggande åtgärder

För att minska risken för loppor är det bäst att hålla hemmet rent och städat, särskilt om du har husdjur. Regelbunden dammsugning och tvättning av sängkläder och husdjursbäddar kan minska risken för loppor i hemmet. Användning av lämpliga myggmedel kan också bidra till att hålla loppor borta från människor.

Skillnad mellan olika typer av loppor

Människoloppor är ovanliga i Sverige och Europa generellt sett, medan djurloppor är mycket vanligare. Djurloppor lever främst på sina specifika värddjur men kan bita andra djur eller människor om de inte hittar sina vanliga värdar tillgängliga.

När ska man söka vård?

De flesta som drabbas av loppbett behöver inte söka vård, men om utslagen blir kraftigt svullna, mycket röda eller smärtsamma kan det vara klokt att kontakta en vårdcentral eller jourmottagning för rådgivning. Om du är osäker på om det är loppbett eller om symtomen försämras, bör du också söka medicinsk bedömning.

Läs mer

Ytterligare information om loppbett finns nedan.

Loppbett på 1177.

Loppbett på Dermnet (inkluderar bilder).

Relaterat

Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag

Våra hudläkare står redo att hjälpa dig med ditt hudproblem. Skapa ett ärende genom att svara på några frågor, ladda upp tre bilder . Du får svar inom 24 timmar och ingen remiss krävs.
Sök vård
från 250 kronor

Frågor & svar

Hur länge lever loppor i sängen?
+
Kan man duscha bort loppor?
+
Kan dofter skrämma bort loppor?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+
Är jag garanterad att få hjälp av en specialist?
+
Kan jag få recept hos Dr Hud?
+