Borrelia
Borrelia från fästingbett medför ofta hudrodnad, feber och huvudvärk. Behandling tidigt i sjukdomsförloppet rekommenderas starkt.
Medicinskt granskad
Granskad av: Specialistläkare hudsjukdomar Susanna Hartmann-Petersen
Senast uppdaterad: 21 May 2024

Vad är borrelia?

Borrelia är en bakteriell infektionssjukdom som kan överföras till människor genom fästingbett. Det är viktigt att vara medveten om denna sjukdom och dess symtom för att kunna identifiera och behandla den i tid.

Symtom på borrelia

Symtomen på borrelia kan variera och inkluderar vanligtvis hudrodnad och en röd ring runt bettet, men det är inte alltid fallet. Andra symtomer kan omfatta feber, huvudvärk och muskel- eller ledvärk. Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa symtom för att snabbt kunna sätta in rätt behandling och minska risken för eventuella komplikationer.

Orsaker till borrelia

Borrelia orsakas av bakterier som sprids genom fästingbett. Risken för att få borrelia beror på faktorer som hur mycket tid man spenderar utomhus i skog och mark, hur många fästingar som bär på bakterierna i ens område och hur länge fästingen har suttit fast på huden.

Utredning och behandling

För att diagnostisera borrelia kan läkaren utföra en klinisk undersökning och ibland ta blodprov. Borrelia behandlas vanligtvis med antibiotika för att förhindra att infektionen sprids och för att lindra symtomen. Det är viktigt att söka vård så snart som möjligt om man misstänker borrelia.

Vad kan jag göra själv?

För att minska risken för fästingbett och därigenom minska risken för borrelia rekommenderas att vidta försiktighetsåtgärder, som att använda kläder med långa ärmar och byxor när man vistas utomhus och att regelbundet kontrollera huden för fästingar. Det är också rekommenderat att vaccinera sig mot TBE för att skydda sig mot andra fästingburna sjukdomar.

Läs mer

Ytterligare information om borrelia finns nedan.

Borrelia på 1177.

Borrelia på Dermnet (inkluderar bilder).

Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag

Våra hudläkare står redo att hjälpa dig med ditt hudproblem. Skapa ett ärende genom att svara på några frågor, ladda upp tre bilder . Du får svar inom 24 timmar och ingen remiss krävs.
Sök vård
från 250 kronor

Frågor & svar

Får man alltid en röd ring vid borrelia?
+
Vad händer om man inte söker vård för borrelia?
+
Varför finns Dr Hud?
+
Hur kvalificerade är era läkare?
+
Kan jag använda Dr Hud för alla hudåkommor?
+
Varför behöver jag ladda upp bilder?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+
Vad händer om jag behöver recept?
+