Blåsor
Bilder på blåsor
Innehåll
Vad är blåsor?
Blåsor är vanligt förekommande i munnen och kan orsakas av åkommor som afte, munherpes, infektioner eller tandproblem. Deras utseende och plats varierar beroende på den underliggande orsaken, och de kan också förekomma på andra delar av kroppen såsom fötterna och händerna.
Typer av blåsor och deras orsaker
Afteblåsor: dessa är tillfälliga sår i munnen och kan vara smärtsamma vid beröring eller ätande. De kan uppstå på grund av olika faktorer som exempelvis stress eller brist på vissa näringsämnen.
Infektionsblåsor: orsakas av virus, bakterier eller svampinfektioner. Exempelvis kan svampinfektion uppstå om svampen i munhålan växer okontrollerat, särskilt hos personer med nedsatt immunförsvar eller de som använder vissa mediciner.
Oral lichen planus (OLP): detta är en vanlig inflammation i munslemhinnan vars orsak ännu inte är helt klarlagd.
Även blåsornas position på kroppen kan ge ledtrådar kring bakomliggande orsaker till uppkomsten.
Blåsor på fötterna orsakas vanligtvis av skavsår, värme eller överansträngning.
Blåsor på händerna kan ofta relateras till eksem.
Blåsor i munnen kan ofta orsakas av afte, infektioner, svampinfektioner och andra tandrelaterade problem.
Blåsor hos barn
Barn kan drabbas av blåsor av olika anledningar. Till exempel är höstblåsor vanliga bland barn under 10 år och förväxlas ibland med vattkoppor på grund av liknande symtom. Att förstå skillnaderna mellan olika typer av blåsor är viktigt för att kunna ge lämplig vård och behandling åt barnen.
Vanliga symtom
Symtomen varierar beroende på orsaken till blåsorna. Det kan inkludera blåsor på insidan av kinderna, tungan eller läpparna. Munherpes kan också ge vätskefyllda blåsor som senare blir sår. Exempel på symtom:
Blåsor som förekommer på insidan av kinderna, tungan eller läpparna.
Vid munherpes kan vätskefyllda blåsor uppstå som senare utvecklas till sår.
Andra symtom kan inkludera rodnad och svullnad runt det drabbade området.
Obehag eller smärta vid sväljning eller vid kontakt med mat och dryck.
Minskad aptit eller svårigheter att äta på grund av smärtan.
Vid tandproblem kan blåsor förekomma i samband med tandköttsinfektioner eller skador på slemhinnorna.
Behandling av blåsor
Behandlingen anpassas efter den bakomliggande orsaken. Ofta läker blåsorna av sig själva, men ibland kan mediciner behövas, särskilt vid tillstånd som munherpes eller svampinfektioner. Om blåsorna orsakar smärta eller svårigheter att äta kan läkemedel för symptomlindring vara nödvändiga.
Behandla själv
Undvik att peta på blåsorna för att undvika infektion. Vid munherpes, undvik nära kontakt för att förhindra smittspridning. Vid muntorrhet kan salivstimulerande tuggummi eller sugtabletter vara till hjälp. Och för milda besvär kan speciell tandkräm eller munskölj lindra obehaget.
För att få en mer ingående förståelse av dina blåsor och för rådgivning om lämplig behandling är det bäst att rådgöra med en läkare.
Andra möjliga orsaker
Blåsor kan blandas ihop med andra sjukdomar som ger liknande besvär. Här är några exempel, och hur de skiljer sig från just blåsor:
Höstblåsor: Orsakas av virus och ger blåsor i munnen, på händer och fötter, ofta hos barn.
Kontaktallergi: Ger kliande utslag och blåsor vid kontakt med allergiframkallande ämnen som vissa kemikalier eller metaller. Utslagen är direkt kopplade till allergenexponering, vilket blåsor inte är.
Läs mer
Ytterligare information om blåsor finns nedan.
Blåsor på 1177.
Blåsor på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp för Blåsor - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
Ihållande tryck, skav eller friktion kan leda till en separation av epidermis (det yttre hudlagret) och de djupare hudlagren – och en blåsa fylld med vävnadsvätska bildas. Vätskan är kroppens försök till för att skydda det underligaande såret genom att skydda mot ytterligare tryck.
Så länge en blås är hel är risken för infektion liten. Om du har en blåsa rekommenderas därför generellt att inte ta hål på den.
Är blåsan stor och gör ont kan du ibland försiktigt göra ett litet hål i ena kanten med en ren nål, och pressa ut vätskan. Rengör sedan ordentligt och sätt på förband.
Det beror på vilken typ av blåsa det är. Blåsor som uppstår på grund av munherpes är smittsamma och kan överföras genom nära kontakt, exempelvis om man dricker ur samma glas. Afteblåsor och blåsor från friktion är däremot inte smittsamma.
Afteblåsor kan lindras med antiinflammatoriska geler eller munskölj. Munherpes behandlas ofta med antivirala krämer eller tabletter och vid svampinfektion används antifungala medel.
För att undvika blåsor från skavsår rekommenderas generellt skor och strumpor som passar fötterna och inte sitter för hårt eller löst.
För munherpes, undvik att dela tandborstar eller dryck med andra personer som har pågående utbrott.
För att förebygga afteblåsor, kan det hjälpa att minimera stress och undvika sur eller kryddig mat som kan irritera munnen.
Om blåsorna inte läker inom två veckor, orsakar svår smärta eller påverkar din förmåga att äta och dricka, rekommenderas det generellt att söka vård. Detta gäller också om blåsorna kommer tillbaka ofta, om de följs av feber eller andra symtom som kraftig svullnad.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till 3 dagar på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept när nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.