Brännskada
Bilder på brännskada
Innehåll
Brännskador
Vanliga brännskador inkluderar exponering för sol, hett vatten, kemikalier, elektricitet eller eld. Brännskador kan utlösa en rad olika reaktioner i huden, från milda rodnader och svullnader till blåsor och djupare skador som påverkar flera hudlager.
Olika typer av brännskador
Graden av brännskador beror på djupet och omfattningen av skadan. Ytliga brännskador påverkar endast överhuden och läker oftast av sig själva. Skador som når läderhuden kan vara varierande i svårighetsgrad och kräver ibland kirurgiska ingrepp som hudtransplantationer.
Det finns olika typer av brännskada. Tidigare användes en tredelad skala (första, andra, tredje gradens brännskada). I nedanstående uppställning har denna skalan kompletterats med uppdaterad terminologi:
Första gradens brännskada (ytlig överhudsskada): Påverkar endast det yttersta lagret av huden och läker oftast utan behandling. Kännetecknat av rodnad, svullnad och ömhet.
Andra gradens brännskada - ytlig delhudsskada: Kan orsaka blåsor och sveda, men läker vanligtvis utan behandling.
Andra gradens brännskada - djup delhudsskada: Orsakar blåsor som kan spricka och kräver ofta kirurgisk behandling.
Tredje gradens brännskada (fullhudsskada): Djup skada som kräver omfattande medicinsk intervention och kan lämna permanenta ärr.
Observera att vid allvarligare brännskador är snabb vård viktig. Är du osäker vilken typ av brännskada du fått, kontakta vård omgående.
Symtom vid brännskador
Symtomen varierar beroende på skadans djup och omfattning. Ytliga brännskador kan orsaka rodnad, svullnad och smärta, medan djupare skador kan resultera i blåsor och förtjockad hud. Allvarliga brännskador kan också öka risken för infektioner och leda till ärrbildning.
Orsaker till brännskador
Brännskador kan uppstå från exponering för extrem värme, inklusive solens strålar, hett vatten, eld eller kemikalier. Även elektricitet och ånga kan orsaka brännskador.
Behandling av brännskador
Mindre brännskador kan oftast behandlas på egen hand med hjälp av kyla och vissa receptfria läkemedel för smärtlindring. Djupare skador kan kräva medicinsk behandling, inklusive kirurgiska ingrepp och hudtransplantationer. Oavsett grad av skada är det viktigt att hålla såret rent för att skydda mot infektioner och påskynda skadans läkning.
När ska du söka vård?
Det är viktigt att söka vård om du har fått brännskador i ansiktet, på känsliga områden som händer eller fötter, eller om skadan täcker stora hudområden. Sök också vård om du upplever feber, ökad smärta eller om såret inte läker som förväntat. Vid allvarliga brännskador är det bäst att söka vård akut eller ringa 112.
Andra möjliga orsaker
Här är några exempel på andra hudproblem som liknar brännskador:
Soleksem: Liknar brännskador i form av solskador, men orsakas av en allergisk reaktion mot solljus. Ger ofta mer intensiv klåda och utslag jämfört med vanlig brännskada.
Kontaktdermatit: Orsakas av kemisk irritation eller allergisk reaktion. Kan likna ytliga brännskador men beror på hudens reaktion mot ett specifikt ämne, inte värme eller strålning.
Läs mer
Ytterligare information om brännskada finns nedan.
Brännskada på 1177.
Brännskada på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp för Brännskada - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
Idag beskrivs brännskador ofta enligt följande:
Överhudsskada ("ytlig"). Denna skada är ytlig, och påverkar endast hudens yttre skikt (överhuden). Huden är röd, svullen, öm och utan blåsor. Ett exempel är mild solbränna.
Delhudsskada. Ofta uppstår blåsbildning i begränsad omfattning, där blåsorna är ljusröda i färgen, och smärtan är ofta intensiv.
Djup delhudsskada. När blåsor kommit har dessa ofta ofta brustit. Ytan under de brustna blåsorna är till skillnad från de vid ytliga delhudsbrännskador mattare och mörkare. Vid djupa delhudsskador upplevs smärta paradoxalt nog ofta som mindre framträdande.
Fullhudsskada. Svår och djup skada som drabbar såväl överhud som läderhud och underhud. En läderaktig stel hud är tecken på en fullhudsskada. Om patienten inte känner någonting rör det sig ofta om en fullhudsskada.
Vid allvarligare brännskador är snabb vård viktig. Är du osäker vilken typ av brännskada du fått, kontakta vård omgående.
Is eller iskallt vatten kan förvärra hudens tillstånd då djupare lager hud exponeras som är känsliga för låga temperaturer och frysskador kan uppstå. Om brännskadan är stor eller allvarlig kan dessutom isen bidra till sänka din kroppstemperatur, och i värsta fall orsaka hypotermi.
Läkningstiden varierar beroende på skadans djup och omfattning. Ytliga brännskador (första gradens) kan läka på några dagar och upp till en vecka. Djupare brännskador kan ta flera veckor eller till och med månader, och kräver ofta professionell medicinsk uppföljning för optimal läkning och minimering av ärrbildning.
Ja, solbränna räknas som första gradens brännskada och orsakas av UV-strålning. Den kännetecknas av rodnad, en värmande känsla i huden och ibland smärta. Upprepade solbrännskador ökar risken för hudskador och hudcancer. Motverka detta och förebygg genom att använda solskydd med hög SPF (ju högre SPF, desto mindre UV strålning släpps igenom), bära skyddande kläder och undvika stark sol under de mest solintensiva timmarna.
Vissa naturliga metoder kan hjälpa vid ytliga brännskador. Aloe vera kan minska inflammation och smärta. Kall kompress med rent vatten kan dämpa svullnad. Dock är det viktigt att inte applicera hem- eller naturmedel på allvarliga brännskador utan en läkares inrådan, då det kan förvärra läkningsprocessen.
Graden av en brännskada avgörs av skadans djup och symtom. Första gradens skador orsakar rodnad och ömhet utan blåsor. Andra gradens skador kan vara antingen ytliga eller djupa och kan orsaka blåsor och sveda. Tredje gradens brännskador påverkar hela hudlagret, ofta utan smärta på grund av att nerven skadas.
Kyla ner det skadade området med svalt, rinnande vatten i 10–20 minuter så snart som möjligt efter skadan. Detta hjälper till att minska smärta och förhindra att brännskadan förvärras. Använd inte is direkt på huden, eftersom det kan skada huden ytterligare. Däremot kan du ha på is om du lindar en kökshandduk eller liknande omkring det skadade området, så att huden inte kommer i direkt kontakt med isen. Vid större eller allvarliga brännskador bör du undvika att kyla för länge, eftersom det kan orsaka hypotermi (kroppstemperaturen blir för låg).
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till 3 dagar på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept när nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.