Munsår
Bilder på munsår
Innehåll
Vad är munsår?
Munsår - även känt som munherpes - är ett vanligt tillstånd som orsakas av herpes simplex-virus. Det är känt för att infektera både huden och slemhinnorna runt munnen. Munsår kan förekomma i olika former som blåsor, sår eller knottror och är ofta åtföljda av symtom som stickande eller kliande känsla, rodnad, svullnad och smärta.
Symtom på munsår
Munsår kännetecknas av olika symtom inklusive stickande eller kliande känsla, ömhet, vätskefyllda blåsor och sårskorpor. Första gången man smittas av herpesviruset kan symtomen vara allvarliga och inkludera hög feber och svullna lymfkörtlar.
Hur smittar munsår?
Herpes simplex-viruset, särskilt HSV-1, är den vanligaste orsaken till munsår. Efter den första infektionen ligger viruset vilande i kroppen och kan aktiveras av olika faktorer såsom förkylningar, starkt solljus, menstruation eller stress. Munsår smittar genom direktkontakt med en infekterad persons saliv eller hud där viruset finns.
Här är några vanliga sätt som munsår kan smitta på:
Direkt hudkontakt: Kyssar är en vanlig smittväg.
Delning av föremål: Användning av samma bestick, glas, läppbalsam, rakapparat eller tandborste som en smittad person.
Oral-genital kontakt: HSV-1 kan också överföras genom oralsex, och då orsaka genital herpes.
Det är viktigt att undvika nära kontakt med en smittad person när denne har aktiva sår, och att inte dela personliga föremål.
Behandling av munsår
De flesta munsår läker av sig själva inom en vecka, men receptfria läkemedel kan påskynda läkningsprocessen och lindra symtomen. För de med återkommande eller svårare besvär kan receptbelagda läkemedel vara nödvändiga.
När ska man söka vård?
Det är viktigt att söka vård om munsåret är mycket smärtsamt, utbrett eller varigt, eller om det inte läker inom 2–3 veckor. Särskild uppmärksamhet bör ges om munsåret inträffar under graviditet eller om samtidiga symtom såsom hög feber uppträder.
Andra möjliga orsaker
Munsår som orsakas av virus kan blandas ihop med andra sjukdomar som ger liknande symtom. Här är några exempel och hur de skiljer sig från just munsår:
Svinkoppor (Impetigo): Svinkoppor orsakas av bakterier, vanligtvis Staphylococcus aureus eller Streptococcus pyogenes. Till skillnad från munsår, som orsakas av ett virus, ger svinkoppor ofta gulaktiga sårskorpor och kan sprida sig snabbt, särskilt hos barn.
Allergisk reaktion (kontaktdermatit): Allergiska reaktioner kan orsaka rodnad, svullnad och små blåsor runt munnen, men dessa blåsor är oftast inte vätskefyllda på samma sätt som munsår. Allergiska reaktioner försvinner vanligtvis när den utlösande faktorn tas bort.
Läs mer
Munsår på 1177.
Munsår på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp för Munsår - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
Undvik att pussas och kyssas om du eller den andra personen har symtom på herpes. Använd en skärmmössa, solkräm eller solstift om du ska vara ute i starkt solljus. Tvätta händerna ofta och använd gärna handsprit för att undvika att viruset sprids till exempel om du tar någon i hand.
Har du munherpes kan du minska risken att sprida viruset vidare genom att inte peta på munsåret samt att tvätta händerna ofta och noggrant. Tänk på att alltid tvätta händerna innan och efter du eventuellt behandlar ditt munsår. Avsluta gärna med handsprit.
Stress är en vanlig utlösande faktor för att herpes simplex-virus ska aktiveras och orsaka munsår. Andra faktorer som kan utlösa munsår är förkylning, starkt solljus eller hormonförändringar.
Ja, herpes simplex-virus (HSV-1) kan överföras genom oralsex och orsaka genital herpes. Om en person har munsår bör man undvika oralsex tills såren har läkt helt för att förhindra smitta.
Munsår är mest smittsamt när blåsorna är öppna och vätskefyllda, men kan också smitta när såret börjar torka och bilda skorpa. För att minska smittorisken är det bra att undvika direktkontakt med andra, särskilt när munsåret är “aktivt” och har öppna blåsor.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till 3 dagar på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept när nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.