Vårtor är små, ofarliga utväxter i huden som orsakas av virus, specifikt humant papillomvirus (HPV). Upphöjda vårtor är vanligast på händerna, medan fotvårtor ofta är plattare och kan ibland växa inåt. Besvären brukar försvinna av sig själva, men det kan ta lång tid. Om vårtorna gör ont, skaver eller stör dig estetiskt kan du behandla dem med receptfria läkemedel. I mer ovanliga fall kan du behöva hjälp av sjukvården.
Vanliga vårtor: upphöjda och knottriga, vanligtvis runda och förekommer oftast på händer och fingrar.
Fotvårtor: plattare och kan växa inåt, vilket kan orsaka smärta. De uppstår på fötterna.
Platta vårtor: mindre utstående och ofta släta.
Spetsiga vårtor: utstående och ofta spetsiga, vanligare i ansiktet och på läppar.
Genitala vårtor (kondylom): förekommer runt könsorganen eller ändtarmen.
Vanliga vårtor: upphöjda förhårdnader med skrovlig yta och ibland svarta prickar inuti.
Fotvårtor: små, platta förhårdnader som kan orsaka smärta om de växer inåt.
Genitala vårtor: upphöjda, ofta flera samtidigt.
Andra symptom kan inkludera klåda, sveda, eller smärta om vårtan utsätts för tryck eller skaver.
Mollusker: små, förhöjda knottror med en grop i mitten.
Födelsemärken: kan vara upphöjda och färgade i beige, brun eller svart.
Liktornar: förhårdnader och smärta på fötterna som kan misstas för vårtor.
Vårtor orsakas av HPV, med över 200 olika typer som kan infektera huden. Vårtor smittar genom kroppskontakt eller kontakt med smittade föremål. Faktorer som ökar risken för vårtor inkluderar:
Hudkontakt med smittade personer eller föremål
Hudskador som rakning eller kliande
Fuktiga golv i offentliga utrymmen
Nedsatt immunförsvar
Vårtor försvinner ofta av sig själva, men för snabbare resultat finns receptfria läkemedel som salicylsyra, vilket fräter bort vårtan. Frysbehandling, även kallad kryobehandling, kan också användas. I sällsynta fall kan kirurgi eller laserbehandling behövas.
Kondylom kräver ofta en annan typ av behandling än vårtor på andra delar av kroppen. Rådgör med din läkare för att hitta rätt behandling. Vaccination mot vissa HPV-typer kan förebygga kondylom och vissa cancerformer.
För att minska risken för smittspridning:
Sätt plåster på vårtorna.
Undvik att peta eller klia på vårtan.
Låna inte handdukar eller rakhyvlar.
Använd badtofflor i offentliga, fuktiga utrymmen.
Använd kondom för att minska risken för genitala vårtor.
Vårtor kan försvinna inom några månader, men ibland tar det flera år. För att påskynda läkningsprocessen kan du använda receptfria läkemedel som frätande syra eller frysbehandling.
Ytterligare information om vårtor finns nedan.
Vårtor på 1177.
Vårtor på Dermnet (inkluderar bilder).
Vårtor försvinner som regel av sig själva inom några månader, men ibland tar det flera år att bli helt vårtfri. Om du vill att vårtan ska försvinna fortare kan du använda receptfria läkemedel som finns på apotek, alternativt kontakta din läkare för att undersöka möjligheterna att ta bort den på annat sätt.
Vanliga vårtor är självläkande hudförändringar som drabbar de flesta människor någon gång i livet.
Runt vårtan bildas tjocka förhårdnader av hud. Dessa kan ibland belasta underliggande vävnad och framkalla ömhet eller smärta.
Ibland kan små svarta prickar synas i vårtan, speciellt om du först skrapar bort det yttersta skiktet. Det är blodkärl som har förtätats. Handvårtor är mer upphöjda än fotvårtor och kan ibland se ut som små blomkålshuvuden. Om vårtor utsätts för tryck kan vårtor på fotsulor eller fingrar ömma.3
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till 3 dagar på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept när nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.