Mässling
Innehåll
Vad är mässling?
Mässling är en allvarlig virussjukdom som främst drabbar barn men kan också påverka vuxna. De allra flesta barn i Sverige vaccineras mot mässling vid 18 månaders ålder i vaccinationsprogrammet för barn genom MPR.
Symtom på mässling
Mässling uppvisar ett antal för sjukdomen typiska symtom som kan identifieras för att snabbt söka vård, och minimera risken för spridning. De vanligaste symtomen inkluderar:
Snabbt stigande feber
Torrhosta och rinnsnuva
Halsont och irriterade ögon
Kopliks fläckar i munnen (små vita fläckar på slemhinnan)
Hudutslag som börjar i ansiktet och sprider sig över kroppen
Symtomen uppträder vanligtvis inom 7 till 18 dagar efter exponering för viruset.
Behandling av mässling
Tyvärr finns det ingen vedertagen fungerande behandling för mässling, men vissa åtgärder kan vidtas för att lindra symtomen och förhindra komplikationer. Febernedsättande medel kan användas för att hantera hög feber och vila i en mörk och sval miljö kan bidra till att minska obehaget. Vid allvarliga fall av mässling särskilt bland äldre eller personer med nedsatt immunförsvar kan sjukhusvård behövas för att hantera eventuella komplikationer.
Förebyggande åtgärder mot mässling
Det bästa sättet att skydda sig själv och andra mot mässling är genom vaccination. Vaccinet mot mässling ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och ges vanligtvis i kombination med vaccinationer mot påssjuka och röda hund. Det är viktigt att hålla sina vaccinationer uppdaterade, särskilt vid resor till länder där mässling fortfarande är vanligt förekommande.
För att minimera risken för spridning av mässling är det viktigt att undvika nära kontakt med personer som visar symtom på sjukdomen. Om du misstänker att du eller någon i din närhet har drabbats av mässling, kontakta vården för råd och vägledning. Digitala vårdtjänster kan också erbjuda stöd och bedömning av symtom utan att behöva besöka vårdinrättningar personligen, vilket kan minska risken för smittspridning.
Läs mer
Ytterligare information om Mässling finns nedan.
Mässling på 1177.
Mässling på Dermnet (inkluderar bilder).
Relaterat
Få rätt hjälp - kontakta våra hudläkare idag
Frågor & svar
Febern brukar försvinna inom fem till sex dagar efter att du har fått utslagen. Sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan du är helt återställd, men vid komplikationer kan sjukdomsförloppet förlängas avsevärt.
Sjukdomen mässling är mycket smittsam. En infekterad person kan smitta andra från 4 dagar före debuten av utslagen till och med 4 dagar efter det att utslagen har uppträtt.
Det räcker att vistas i samma rum som en person med mässling, eller upp till 2 timmar efter att personen har lämnat rummet, för att smittas.
7 av 10 svenskar går idag runt med ett obehandlat hudproblem, och idag behöver många vänta upp till 6 månader för att få kvalificerad hjälp - trots remiss.
Bakom Dr Hud står både hudläkare och personer med mångårig erfarenhet från vård och digital hälsa. Flera av oss i teamet har själva drabbats av hudproblem, långa väntetider och felaktiga bedömningar, och vi är tyvärr inte ensamma.
Vårt mål är att erbjuda vård av hög kvalitet för så många patienter som möjligt, och samtidigt verka som en positiv kraft för det svenska vårdsystemet.
Vill du komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till hello@drhud.se.
Ja. Alla hudläkarna som hjälper dig via Dr Hud tjänst är utbildade specialistläkare inom hud med svensk läkarlegitimation. Samtliga har mångårig erfarenhet från privata och/eller publika specialistmottagningar.
Våra hudläkare och specialister kan bedöma omkring 3000 olika hudbesvär digitalt. De flesta besvär kan diagnosticeras och behandlas baserat på bilder av utslaget eller märken kompletterat med svar på utvalda frågor.
För att säkerställa förutsättningarna för rätt bedömning bör bilder av bra kvalitet tas, och kombineras med en noggrann beskrivning av ditt problem, tidigare behandlingar, och andra personliga förutsättningar som kan påverka uppkomst eller utvecklingen av ditt tillstånd.
Notera att Dr Hud är en digital tjänst, som erbjuder bedömning, behandlingsförslag och recept för patienter med svenskt personnummer.
I dagsläget har vi inte möjlighet att remittera till blodprov, biopsi eller fysisk undersökning. Vi kan ej heller ordinera medicin i fall där nationella riktlinjer kräver fysisk kontroll med blod- eller vävnadsprov.
Bilder utgör tillsammans med dina svar i frågeformulären underlag för din bedömning. Det är viktigt att du kontrollerar att bilden är av bra kvalitet, då bedömning ofta ej göras på bilder som är suddiga. Skulle bilderna vara bristfälliga kommer läkaren be dig ta nya sådana.
Självklart. Frågor ställer du enklast i samband med att du skickar in ditt ärende. Skulle något fortfarande vara oklart efter att du fått ditt svar har du upp till en vecka på dig att ställa ytterligare en fråga direkt via plattformen.
Ja.
Om läkaren bedömer att ditt besvär behöver behandlas med receptbelagd medicin skrivs receptet ut elektroniskt, så att du kan hämta på valfritt apotek i Sverige.
Notera att din läkare på Dr Hud inte har möjlighet att skriva ut recept för de läkemedel för vilka nationella riktlinjer kräver monitorering via blodprov.
För förnyelse av ett redan befintligt recept finns även alternativ möjlighet att söka vård via tjänster som till exempel 1177 till en låg kostnad.